Könyvbemutatóval kezdődött Székelyhíd háromnapos őszi ünnepségsorozata. Szeptember 25-én a múzeum épületében id. Boér Péter Pál nagykágyai író Megtisztult ablakok című legújabb regényét mutatták be.

A megjelentek előtt elsőként Holczman Ilona, a Petőfi-líceum magyar szakos tanára méltatta a könyvet. Elmondta, hogy a regény közvetlenül a háború utáni korszakba repíti az olvasót, abba a lélektelen világba, amikor az értelmiségi létben élők is nehéz napokat, éveket, évtizedeket éltek. Ám a szerző nem a szomorúság, s a számonkérés hangján szól erről a keserves korszakról, hanem groteszk módon, humorral telítve, így állítva emléket saját szüleinek, akik ekkor indultak el a pedagógusi pályán.

A 32 éve kerekesszékkel közlekedő alkotó, id. Boér Péter Pál nem tudott jelen lenni, felesége, Elvira mutatta be a könyv szerzőjét, aki fizikai nehézségei ellenére is mindig megtalálja az emberközeli témákat, s mint megtudtuk ambíciós, realista és a szó jó értelmében vett makacs ember.

A könyvbemutatón közreműködtek a Petőfi Sándor Elméleti Líceum tizenegyedikes diákjai, akik részletek felolvasásával keltették fel a hallgatóság érdeklődését a könyv irányába.

A Megtisztult ablakok című regény korrajzként tárja elénk egy letűnt, zárt világban élő értelmiség nyomorúságos mindennapjait. A könyv üzenete azonban nem az, hogy a háború utáni évtizedekben éhezett, fázott, szenvedett az ember, didergett a lélek és éhezett a szellem is, hanem az, hogy igenis abban a korszakban, ilyen nehéz körülmények között is boldog lehetett az ember, mert létezett az emberség, az önzetlenség, a segítőkészség és a bizalommal való egymásra támaszkodás.

„S hogy ez hogy lehet? Úgy, hogy jól tudták (amint Boér Péter Pál is jól tudja), hogy létezik egy csodaszer, ami mindig és mindenhol segít: a humor. És az, hogy boldogok vagyunk-e, hogy találunk-e okot nevetésre, nem a körülményeinken múlik, hanem egyes egyedül rajtunk” – vallja a könyv előszavában Kovács-Cohner Róbert költő, író, drámaíró.

Id. Boér Péter Pál Megtisztult ablakok című regénye a Bihar Megyei Tanács Szociális és Közösségi Intézményének támogatásával jelent meg.


Írta: Fekete Katalin