Weisz Miklós pirografált munkáiból nyílt kiállítás a nagyváradi vármúzeumban szeptember végén. A rendezvény érdekessége, hogy a kiállítást a nagykágyai néhai Trifa Carol emlékére ajánlotta az alkotó.

Trifa Carol 2002-ben, mindössze 45 évesen távozott az élők sorából. Már zsenge gyerekkorában megmutatkozott rajzkéssége. Tusvázlatokat, ceruzával grafikákat, linómetszeteket használt az önkifejezés eszközeként, amelyekkel kiállításokon is megmutatkozott. Nagyváradon szobrásztanfolyamot végzett. A fényképészet is rabul ejtette, tudását tanfolyamon fejlesztette. Nánási Zoltán helytörténész Székelyhíd monográfiája című munkájában teret szentel Trifa munkásságának.

A kiállításon fába égetett népi motívumokkal díszített bútorokat, tárgyakat láthattak az érdeklődők. Az erdélyi virágos minták jó ízlésről tanúskodtak, szemet gyönyörködtető élményt nyújtottak a tárgyak.

weisz-miklos-ertekmento-munkai

A megnyitón megjelenteket a vármúzeum igazgatója, Dumitru Sim köszöntötte, majd a Duo Varadiensis, azaz Lucian Maliţa és Thurzó Sándor József hegedű- és brácsajátékkal örvendeztette meg a kiállításra látogatókat.


Írta: D. Mészáros Elek