Művészeteket, népi hagyományokat, és sok mást foglalt magába a családi program

Színvonalas és sokszínű programmal várta az évről évre sikeres csokalyi Családi Nap a kikapcsolódni vágyó helyieket és a környékől érkezett kedves vendégeket július 15-én.

Egy ilyen rendezvény lebonyolítása sok-sok ember közös és önzetlen munkája. Mindenki hozzáteszi azt, amiben ő jó, amit ő fel tud ajánlani a közösségért, így az önkormányzat is felajánlotta mint anyagi, mint morális támogatását. Ebben az évben a tapasztalat ugyanazt mutatta, mint az elmúlt években is: a csokalyi közösség egységesen dolgozott azért, hogy megünnepelje a társadalom alappillérét, a családot, és jó hangulatban ki tudjon szakadni a hétköznapok egyhangúságából. Hálás dolog velük dolgozni.

Már kora reggel várták a szervezők a szabadtűzön főzni vágyó, vetélkedő családokat, akik szép számban érkeztek a focipálya szélén árnyékot nyújtó fák alá. Mondani sem kell, hogy itt igazi gasztronómiai csodák születtek, amelyekből aztán kiadósan megebédelhetett a család, és még a tanító néniket is vendégül látták. Az itt született finomságokból a legjobbat a falu lelki eleségéért felelős két lelkipásztor választotta ki.

A lelket és a szellemet is táplálták

A délelőtt lélekemelő, közösségformáló és nemzeti öntudatunkat megerősítő programjai az ünnepi istentisztelettel kezdődtek a református templomban. Tokár Sándor református lelkész hirdette az igét a család fogalomköréről a szentírás tükrében. Az istentiszteletet Thurzó Sándor József brácsaművész játéka tette igazi kuriózummá. Ezután a falu és nemzetünk nagy szülöttjére, Fényes Elek statisztikusra emlékeztek meg a református templommal szemben található, a tudós emlékére állított szobornál a felemelő és tartalmas ünnepségen. Az ünnepi beszédek sorát Béres Csaba székelyhídi polgármester nyitotta, aki örömét fejezte ki, hogy újra a falu lakosainak körében lehet, beszámolt azokról a fejlesztésekről, melyek szép számban érintik Csokalyt is. Sikeresnek és eredményesnek nevezte az eseményt, ahol a családok és a családi értékek megkapják a megérdemelt elismerést. Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő felhívta a figyelmet világunk nagy tévedéseire, melyek családjaink jövőjét veszélyeztetik, miszerint időhiányra hivatkozva, mint fogalmazott, kiszervezzük a családból a feladatainkat. Úgy gondoljuk, hogy gyermekeink nevelése, öregjeink gondozása, kapcsolataink ápolása külső segítséget igényel, és fizetünk olyan dolgokért, melyek régen magától érthetődő feladatok voltak egy családban. Erdődi Endre, a görögkatolikus tisztelendő atya intelmeiben történelmi generációnak nevezte a most élő magyarokat, kiknek nagy felelősség jutott. Hite szerint, ha egy fiatal pár között megvan a szeretet, az egyetértés, nem kérdés a gyermekvállalás, hanem Isten áldása, mellyel megörvendezteti a családot és a nemzetet. Mindehhez bölcsességre van szükség, mely kizárólag Istentől adatik, nem tanulható, nem veleszületett. A felszólalók mindhárman méltatták és példakepként állították a hallgatóság elé Fényes Elek egész munkásságát, személyét, hagyatékát. Az ünnepséget Csomaközi Diana konferálta és a helyi Fényes Elek Általános Iskola diákjainak szavalata, valamint a szentjobbi huszárok jelenléte tette ünnepélyesebbé. A megemlékezés koszorúzással és a Himnusz eléneklésével zárult.

Nagyon fontos egy ilyen példakép gyermekeinknek, hisz bizonyítja nekik, hogy akarattal, kitartással, a jó ügyhöz való ragaszkodással, Isten segítségével a munka megtérül, az álom valóra válik, az ember élete értelmet nyer.

 

A délután a kikapcsolódás és a szórakozás jegyében

A gyerekeket kézműves sarok várta, ahol Domahidi Krisztina képzőművész irányítása mellett az agyaggal ismerkedtek, Nyíri Edith óvonénivel gyöngyöt fűztek, Juhász Imre festőművésszel üveget festettek, Szabó Ferenczcel fát faragtak. Itt lecsendesedhettek, nagyokat beszélgethettek a gyerekek és felnőttek, a hangulat nagyon művészivé sikerült.

A sportpályán zajlottak a focimeccsek Kozma Sándor székelyhídi testneveléstanár vezetésével, míg a  gyerekeknek ügyességi versenyeket szervezett Bátori Szabolcs, a helyi iskola tornatanára. Aki ugyanitt téblábolt, találkozhatott Toldóékkal, akik natúr erős ember bemutatót tartottak óriási sikerrel, és a Pusztai Farkasok Hanyományőrző Íjászegyesület íjszaival, akik mindig színvonalas bemutatóval készülnek.

A mostanában már megszokott napi eső sem zavarta meg a rendezvényt, csupán egy kicsit átírta. Késő délután megkezdődtek a színpadi események. Felléptek különböző előadásokkal az iskola diákjai, akik már a tanév vége felé kérdezgették, hogy mikor lesz a családi nap, mivel léphetnek akkor a színpadra? Idén nemcsak a tanító nénik és óvonénik segítették a gyerekeket a nagy felkészülésben, hanem igazi művészek is. Elfogadta a tanító nénik felkérését Juhász Imre festőművész, akivel egy hétig minden délelőtt együtt festhettek, beszélgethettek, inspirálhatták egymást a gyerekek. Az itt született alkotásokból utcai kiállítás nyílt.

Kolumbán Andrea, a helyi református egyházközség kántornője szakmai vezetésével népdalkört alapítottak. Csorba Roland, az Enemy Dance Family koreográfusa is elfogadta a felkérést, és a hiphop világába vezette be a csokalyi diákokat. A sok munkát siker koronázta a színpadon. A gyerekeket Fórián Andrea, költő és humorista összeállítása követte, akinek nemrég verses kötete jelent meg. Színpadra lépett a Boros Ágota tanítónő által vezetett Csokalyi Fényes Néptánccsoport, akik szakmai vezetőjüktől, Forgács Zsombortól tanult sárközi ugróst táncoltak, szépséges sárközi viseletben. Felléptek a székelyhídi Zajgó Néptáccsoport apróságai, akik ügyességükkel mindenkit igazán lenyűgöztek. Ezután birtokba vették a színpadot a sztárok, Gergely Róbert énekes, Csocsesz mulatós zenei előadó, és a Dreamers együttes, akiknek a koncertjére nagyon sokan eljöttek más településekről is. A családi napot retróparti zárta.

Boros Ágota


Írta: Ér hangja