Sikerrel, jókedvvel zajlott a nemzetközi jellegű magyar kultúra napi jótékonysági bál

Újra bálteremmé alakult városunk múzeuma, a fagyos január harmadik hétvégéjén megtelt fénnyel, zenével, az ízléses berendezés és a pincérek sürgése-forgása pedig egyértelművé tette a báli jelleget. Ugyanezt erősítették az érkező elegáns vendégek, kiknek kezében halkan csilingeltek az összekoccintott pezsgőspoharak, a ruhatárban pedig egyre fogytak az üres vállfák. Nőttön nőtt a tömeg, ezzel egyenesen arányosan a rég nem látott ismerősök közötti „hogy még vagytok”-ok morajlása is. Azonban amint a Böjte Csaba testvér vezérelte gyermekcsapat megjelent, mindenki elhagyta asztalát, és a felsorakozott népi ruhás gyermekekben gyönyörködve állt a táncteremben. A várakozással megtelt levegőt végre eloszlatta a műsorvezető köszöntése, majd sorra következtek a báli megnyitó pontjai.A vendégeket és meghívottakat köszöntő beszédek sorát Béres Csaba polgármester kezdte. Megemlítette, milyen örömmel tölti el, hogy városvezetői pályafutása kezdetén mert nagyot álmodni, bátran cselekedett a bál megszervezése érdekében, és ez alkalommal már kilencedjére gyűlhetnek össze a városi múzeumban az emberek a magyar kultúra és a jótékonyság nevében. Idén is kitért egy olyan részére a magyar kultúrának, ami miatt jó magyarnak lenni, ez Szent László lovagkirályunk, mivel Magyarország kormánya 2017-et Szent László-emlékévnek nyilvánította. A polgármester szerint van egy nagyon fontos közös tulajdonság Szent László és a székelyhídi önkormányzat között: minden követ megmozgat, hogy otthont teremtsen az övéinek – utalva ezzel a jövőbeni munkahely- és otthonteremtő beruházásokra, amik Székelyhídon meg fognak valósulni. Ennek apropóján a polgármester külön köszöntötte a megjelent befektetőket, akik Svájcból és Dubajból érkeztek. Üdvözölte a németországi Baden-Württemberg tarománybeli testvérváros, Grenzach-Wyhlen küldöttségét is. Elmondta, a bál az ő jelenlétüknek hála nemzetközi árnyalatot kapott ez évben.

A beszédet követően a Gyermek Jézus-otthon népi ünneplő ruhába bújt, ügyesen felsorakozott gyermekeinek éneke következett. A gyerekek felemelő előadásában a Valahol Európában musical A zene az kell című dalát hallhatták a nyitott szívvel fülelők és a Szeretet nem fogy el sosem kezdetű dalt, amely Csaba testvér születésnapi köszöntésébe fordult át.

Vissza a keresztény értékrendhez
Az est kulturális fővédnöke, Eperjes Károly, a közismert magyarországi színművész folytatta a nyitóbeszédek sorát. Mint jelezte, Csaba testvér telefonos meghívására egyből igent mondott. Köszöntő beszéde, melyet versidézetekkel, rövid szavalásokkal tarkított, abból a gondolatból indult ki, hogy „Isten nélkül nincs kultúra, csak az evolúció halála” – hiszen gondoljunk csak nemzeti himnuszunkra: „nem azt imádkozzuk, hogy Marx, Engels (…) áldd meg a magyart, hanem azt, hogy »Isten, áldd meg a magyart«”. Gondolkodásra késztetett minden hallgatót a színművész eszmefuttatása arról, hogy milyen fontos az Úr felé közeledve élni, hogy vissza kell térni a Szent István és Szent László által is oly szenvedélyesen védelmezett keresztényi értékrendhez, magatartáshoz és ebben egységet alkotva megmaradni.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője kihangsúlyozta, milyen jósággal és találékonysággal élt most már több magyar település önkormányzata is (például Székelyhíd, Nagyszalonta), amikor elhagyatott, céltalan ürességben álló ingatlanaikat nem hagyták veszni, hanem nemes cél érdekében felajánlották a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthon-hálózatának, hogy nemzetünk, kultúránk jövőjét jelentő, csodálatos gyermekeket mentsenek meg méltatlan életkörülményeikből.

A gyermekek jövőjének egyengetéséhez kapcsolódott Böjte Csaba ferences szerzetes is, aki elmesélte a vendégeknek, milyen döbbenetes börtönstatisztikákkal szembesült utazásai, látogatásai során. Beszélgetésekből és egy kevés általa végzett kutatásból kiderült számára, hogy több tízezer ember töltötte az elmúlt karácsonyt rácsok mögött Magyarországon és hazánkban egyaránt, és hogy a bebörtönzött személyek átlag iskolázottsága nem több mint hat osztály. Éppen ezért kiemelte, milyen fontos nemzetünk gyermekeinek iskoláztatására odafigyelni, gondoskodni arról, hogy legyen fiataljaink kezében szakma, oklevél, végzettség, amivel munkálkodhatnak, megélnek, és nem vesznek el a világ bűnös forgatagában. Végezetül mindezért, kultúránkért és nemzetünkért a Himnusz eléneklésével imádkoztak több mint kétszázan.

Mindenki táncra perdült
A tartalmas nyitóbeszédek után a nyitó táncok következtek. Eddigi években már láthatták a bálozók a múzeum kövén a táncos párt és táncos csapatot is, akik ezúttal újra felpezsdítették a hangulatot a szórakozásnak engedve teret. Természetesen Szilágyi Cynthia és Ianc Sebastian többszörös díjnyertes párról van szó, és a méltán híres Tini Dance Center csapatáról. A tehetség és mutatványok mellett nagy meglepetéssel szolgált az is, hogy a táncműsor befejeztével minden megjelent táncos felkért egy meghívottat a báli vendégek közül. Így táncra perdült fővédnök, képviselő feleség, polgármester, igazgató és több közéleti személyiség, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. A bált tehát hivatalosan is megkezdődött, kilenc óra tájban mindenki helyet foglalhatott és elkezdhetett vacsorázni az ínycsiklandó hidegtálakból, majd később az illatozó főételekből, amelyeket a vendégek ez alkalommal is a debreceni Ász Party Szerviznek köszönhettek.

Az est vezénylését konferansziéként Fekete Katalin bonyolította, a székelyhídi önkormányzat munkatársa, akinek már számtalan tapasztalata van ezen a téren. Így részben neki köszönhető az is, hogy az általa vezetett árverés az idei bálon sokkal pergősebb volt és izgalmasabb, mint az előzőekben. Az aukción tizenhat művészi alkotást (festményeket, életfát, faragott, gravírozott tárgyakat) bocsátottak árverésre, az ebből befolyt összeget pedig a szervezők a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett székelyhídi Gyermek Jézus-otthonnak adományozták. Az idei öszszeggel rekordot döntöttek a licitálók, 23 500 lej gyűlt össze, amely a gyermekek és az otthon javait hivatott szolgálni.
A magyar kultúra napi jótékonysági bál színvonalát tovább emelte Sebestyén Andrea, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színházművészeti és Televíziós Karának másodéves hallgatója, aki a bált megelőző péntek esti kultúrcukrászdában énekelt dalokhoz képest ezúttal teljesen más vizekre vitte a vendégeket, hatalmas sikerrel énekelve musical-, opera-, filmmusicalrészleteket.

Az est folyamán a báli hagyományt tisztelve bálkirálynőt és két udvarhölgyet is választott egy titkos zsűri, az idei udvarhölgyek székelyhídiak: Nagy Erzsébet és Erdei Enikő, bálkirálynőnek pedig Hajas-Schmotzer Anettet választották, aki Monospetriből érkezett a bálba – mit sem sejtve.

Hajas-Schmotzer Anett szépségkirálynő Erdei Enikő és Nagy Erzsébet udvarhölgyekkel

A rendezvény ideje alatt a serény fiatalok folyamatosan árulták a tombolákat, amelyeket a bál legszebbjeinek kiválasztása után ki is sorsoltak a szervezők a bálkirálynő szerencsét ígérő segédletével. A tombolasorsolás fődíja egy hajdúszoboszlói háromnapos wellnesshétvége volt, emellett értékes vásárlási utalványok és ajándékcsomagok találtak gazdára a est folyamán, amelyeket helyi vállalkozások ajánlottak fel a bál alkalmából.

Mint ahogyan azt más társasági rendezvényekről tudjuk, jó hangulat nincs minőségi zene nélkül, és ha a kluboknak lehet állandó lemezlovasuk, azt is kijelenthetjük, hogy a magyar kultúra napi jótékonysági bál állandó zenekara most már a President Együttes, akik jól ismerik a bálozókat és tudják, melyik idősávban mire vágyik a táncparkett népe. E kilencedik alkalommal sem történt ez másként, a mulatság ezúttal is hajnalig tartott.


Írta: Aszalós Tímea és Bíró Orsolya