Az Érmellék településein ilyenkor ősszel mindenütt felpezsdül az élet, hiszen kezdődik az év egyik legfontosabb eseménye, a szüret. Csokalyon a szüreti mulatságot – mely esemény a betakarítás végét jelzi – szeptember 26-án szombaton rendezték meg. E jeles ünnepen a hagyomány szerint a falusiak a munka során bekoszolódott ruháikat, színes viseletre cserélik, és abban járják végig a település utcáit.

Így tettek szombaton a csokalyi fiatalok is Fazekas Zoltán szervezésében. Bár az eső megnehezítette a dolgukat, tizenegy pár hat díszes szekéren, a Papp–Szász-kúriától indulva, szépen sorba vette a falu utcáit és szüreti tánccal hívogatta a lakosságot az esti bálba.

A szüret valódi ünnepszámba megy egy falu életében, fiataltól idősekig ki-ki a maga módján készül gondosan vigyázva arra, hogy őrizze a szülőktől, nagyszülőktől örökölt hagyományokat.
A hajdan szebb napokat is látott Papp–Szász-kúria adott otthont a csokalyi szüreti bálnak. A fiatalok a lehetőségekhez mérten szépen kitakarították a nagytermet, szőlőfürtökkel és vesszőkkel díszítették, gondosan előkészítették az esti mulatságra.

Érkeztek is szép számmal a szórakozni vágyók, volt harangárverés, szívküldivásárlás és bálkirálynő-választás is. A legtöbb szívküldit a diószegi Nagy Krisztinának vásárolták, ezzel ő nyerte el az idei csokalyi szüreti bál szépe címet.

A szüreti bálon jó hangulatban közel kétszázan hajnalig ropták a táncot a Buliszervíz zenéjére.


Írta: Fekete Katalin