A II. hegyközszentmiklósi borversenyen tizennyolc településről származó 115 nedű került a zsűri asztalára március 16-án. A borokat öt kategóriában lehetett nevezni: száraz, aromás, vörös-, rozé- valamint magántermő borok. Reggel már lehetett nevezni a borokat, délután 1 órától kezdődött a kóstolás. A borokat Czapp Árpád zsűrielnök mellett Nagy Sándor (Hegyközszentimre), valamint Erdei Mátyás (Hegyközszentmiklós) véleményezték.

Az esti eredményhirdetés előtt Béres Csaba polgármester és Árus Csongor László helyi lelkipásztor, valamint Czapp Árpád még megosztott néhány gondolatot.

A felszólalók elmondták, hogy bár a tavalyi év nem volt a legjobb a szőlőtermesztés szempontjából, azért a hozott borok minősége mégis javult 2017-hez viszonyítva. Ez talán annak is köszönhető, hogy az alacsonyabb pontszámot elérő gazdák nem versenyeztették a boraikat, vagy pedig tanulva a más borversenyeken látottakból, magasabbra helyezték a lécet a szőlő feldolgozása során. Bár nem jellemző, hogy magántermő borok is benevezzenek a versenyekre, itt a szervezők figyelembe vették a helyi sajátosságokat és ennek köszönhetően lehetőséget adtak a nemes szőlővel nem rendelkező termelők megmérettetésének is. Ugyanakkor elmondták, hogy nemes szőlőt telepítve, csak kicsit több munkával sokkal magasabb élvezeti szintű borok előállítása is elérhetővé válik.

A zsűrielnök szerint a verseny szervezése és lebonyolítása megfelelő volt, nem volt kritizálható, ugyanakkor a felszolgált ételek és ezek minősége kiváló volt, amiért is dicséret illeti a Szilágyi Vilmos  által vezetett csapatot.

A szervezők – akik egyben ennek a borversenynek a létrehozói is voltak – sajnálatukat fejezték ki a viszonylag kevés helyi nevező miatt, hiszen, mint mondták, ez a borverseny nekik is, miattuk is volt kitalálva. Ez remek alkalom a borok versenyeztetése mellett egy kis kikapcsolódásra, új kapcsolatok kialakítására más termelőkkel, tapasztalatcserére. A kikapcsolódást segítette elő a Qoolio Band is, melynek tagjai az est folyamán húzták a talpalávalót a táncos lábúaknak.

Eredmények:

Száraz borok (55 nevező, 17 arany-, 19 ezüst-, 19 bronzérem): 1. ifj. Nagy Zoltán (Biharvajda, sau­vignon blanc) 19,13 pont,

2. Szallós László (Szentjobb, királyleányka) 19,1, 3. id. Nagy Zoltán (Biharvajda, chardon­nay) 19.

Aromás borok (20 nevező, 7-9-4): 1. Féth Imre Ferencz (Bihar­püs­pöki, aligoté) 18,9, 2. Kun Barna (Bihardiószeg, ottonel muskotály) 18,8, 3. Braun Orsolya (Székelyhíd, iaşi-i aromás) 18,7.

Vörösborok (17 nevező, 3-8-6): 1. Fábián József (Ottomány, pi­not noir) 18,73, 2. Kőrösi Zoltán (Hegyközszentimre, merlot) 18,73, Szilágyi Elek (Hegyközszentimre, néró) 18,66.

Rozéborok (5 nevező, 2-2-1): 1. Hözső János (Hegyközkovácsi, fekete leányka) 18,66, 2. Erdei Tamás (Szentjobb, hamburgi muskotály) 18,66, 3. Csizmadia Erzsébet (Biharvajda, rosé) 18,33.

Magántermő borok (18 nevező): 1. Gyöne Ferenc (Kiskereki), 2. Deák Levente (Kiskereki), 3. Fehér Imre (Hegyközszentmiklós).

A borverseny létrejöttét segítő támogatók

hegyközszentmiklósi református egyházközség, hegyközszent­miklósi közbirtokosság, Béres Csaba polgármester, Agromec Săcueni, Nagy Botond, Deák Róbert, Ruszt Zsolt, Buda Gábor, Kaszoni József, Nagy Károly, Szilágyi Vilmos, Herman Nicu, Bagdán Ágota,Bagdán Tamás, Erdei Éva, Nyilas Sándor, Tolvaj Ella, Molnár Ágnes, Béres Imre.


Írta: Béres Imre