A tavalyi sikeren felbuzdulva, idén is megszervezte a helyi RMDSZ a helyi gazdák számára a borversenyt, melynek célja, hogy mindenki megmutathassa mit tudott kihozni a tavalyi szőlőtermésből az elmúlt néhány hónap alatt. Ez valójában egy kötetlen találkozó, mikor is mindenki borát egy háromtagú zsűri kóstolja végig és véleményezi. Addig az egybegyűltek a fehér abrosz mellett beszélték meg a mindennapi mezőgazdasági problémákat. Miután Mocsár László helyi tanácsos üdvözölte az egybegyűlteket, az Árus László református lelkész, Domahidi Sándor székelyhídi RMDSZ-elnök és Szabó Tibor borász által alkotott zsűri elé hordták a 25 féle  fehér- és vörösborokat.A végeredmény kihirdetése előtt a bírák elmondták, a döntéshozatal nagyon nehéz volt, hiszen mindegyik benevezett bor jó minőségűnek bizonyult, megállnák a helyüket bármelyik más borversenyeken is. Ezért arra bíztattak mindenkit, hogy legyenek bátrabbak és járjanak el más megmérettetésre is.

 

A végső sorrend: fehér borok közül: I. Szodorai Lajos, II. Ruszt Zsolt, III. Borsos Sándor. Vörös bor kategóriában: I. Kaszoni József, II. Istvándi Zsigmond, III. Erdei József. A szoros végeredmény miatt a zsűri egy különdíjat is odaítélt, ezt Erdei Lajos fehérbora érdemelte ki.Az eredményhirdetés után Kéri Gáspár Az Érmelléki szőlőművelés építészeti és tárgyi emlékeinek védelme című könyvét Erdei Ferenc tanító ismertette az egybegyűlteknek, kihangsúlyozva a hegyközszentmiklósi pincesort, mely elsők között van eredetisége, szépsége, régisége tekintetében. Három olyan pincetípus is van, mely az Érmelléken csak itt fordul elő. Kiemelte, hogy faluturizmus céljából nagyon jól ki lehetne használni őket, nemcsak az idegenek, de a faluból elszármazottak is szívesebben jönnek haza egy autentikus környezetben piheni. Mindenkit arra bíztatott, óvják és védjék pincéiket az enyészettől és ha költségesebb is, de használjanak eredeti anyagokat és a stílusjegyeket is próbálják megtartani.

 

A kötet számos példánya gazdára talált, a szerző ajándékkötetet is adományozott az iskola és az egyház könyvtárainak részére.A könyvbemutatót a helyi iskolások zenés-verses összeállítása zárta, Erdei Éva és Balogh Renáta tanárnők által összeválogatott bordalokat, verseket adtak elő a VII–VIII. osztályos tanulók furulyakísérettel. A lányok anyáik, nagyanyáik által örökül hagyott népviseletbe öltöztek: volt csángó, kalotaszegi és székely ruha is. A program befejezéséül a résztvevőket megvendégelték a szervezők, ezt követően sokáig tartó nótázás és borozgatás tette emlékezetessé a rendezvényt. Nyolc órától bálba várták a szórakozni vágyókat a rendezők.

 

Mocsár László