A IV. Székelyhídi Városnapok rendezvénysorozatával egybekötve tartotta meg az Ér Hangja Egyesület azt a határokon átívelő baráti találkozót, amely az Érmellék kisvárosát közelebb hozta romániai, magyarországi, belgiumi, horvátországi és felvidéki (szlovákiai) testvértelepüléseihez. A találkozó célja az Európán belüli közös jövő építése volt ismerkedés és tapasztalatcsere révén, a közösségfejlesztés érdekében. Mindez az Európai Unió Európa a polgárokért nevet viselő programjának finanszírozásával és Székelyhíd Város Polgármesteri Hivatalának támogatásával valósult meg.

A Gyűljünk össze közös jövőnk érdekében! elnevezésű esemény megnyitóján Aszalós Tímea, az Ér Hangja Egyesület elnöke és Béres Csaba, városunk polgármestere köszöntötte a vendégeket. A péntek délelőtt érkező küldöttségek bemutatkozó előadások révén ismerhették meg egymás településeit Székelyhíd városi múzeumában. A Horvátországból érkezett dr. Kres Tímea, az Ajtó Európára Sepsei Egyesület projektmenedzsere rövid bemutatóval készült az Európai Unió történetéről, és taglalta azokat a jelenlegi problémákat, amelyek az egyre nagyobb politikai bizonytalanságot generálják Drávaszögben is. Az észak-magyarországi Gyermely község önkormányzatának kulturális referense, Tóth Ágnes három pontban foglalta össze az európai uniós tagság előnyeit: a határok megnyílása, fejlesztési támogatások biztosítása és az ezekhez szükséges források megszerzésének lehetősége. Hajdú-Bihar megye Nyíradony járásközpontját Sztancs Tibor alpolgármester képviselte, aki városa sporttevékenységeket támogató projektjeit tartotta fontosnak megemlíteni.

A felvidéki, Duna-parti Dunamócs községet – amely a gasztro- és kerékpárturizmus irányában bontogatja szárnyait – Banai Tóth Pál polgármester mutatta be. A németországi Hans Springer, Kirchdorf am Inn polgármestere Kovács János római katolikus pap tolmácsolásában elsősorban az ifjúság és a nyelvtanulás területén fogalmazott meg egy közös jövőképet, hogy az eddig személyes, baráti szálakat szorosabbra fűzhessék Székelyhíddal.

Winkler Gyula Brűsszelből hozta a híreket

Városunkat Béres Csaba polgármester mutatta be a vendégeknek, aki a helyi jelentős fejlesztési projektekről szólva elmondta, egy részük már kézzel fogható, ellenben vannak olyan beruházások is, amelyek eredményei nem minden esetben jól láthatóak, de jó irányba haladnak, mint például a borvidékek, a termálvizes fürdőhelyek, a kastélyok és kúriák turisztikai értékesítésének tervei. A városvezető említést tett a Székelyhíd lakosságának 20%-át kitevő roma közösség integrációjának állandó kihívásairól is, amelyhez a meghívottak is hozzáfűzték saját tapasztalataikat. A délután folyamán a városnapok megnyitóján a meghívott delegációk is megkoszorúzták a millenniumi emlékművet, majd a napot érmelléki borvacsorával, néptáncbemutatóval zárták.

A találkozó szombaton konferenciával folytatódott a városháza dísztermében, melyet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője nyitott meg Eukriticizmustól az eurófóbiáig, az Európai Unió jövője című előadásával. Kifejtette, az EU-s döntéshozások során ideológiai és értékrendbeli ellentétek feszülnek egymásnak. Kihangsúlyozta: a kényszer-, érdek- és értékszövetségből lassan politikai szövetség alakul, és a belső konfliktusokat nem kilépéssel, hanem párbeszéddel kell elsimítani, tehát Európa uniójára szükség van. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő EU a BrExit után címmel az Egyesült Királyság kilépési referendumáról és ennek következményeiről beszélt, majd Jövőbeli együttműködések, tervek, víziók címen a testvértelepülések delegációi tartottak fórumot az együttműködési lehetőségekről.

A találkozó hátralévő másfél napja városnézéssel, illetve sport-, szabadidős és kulturális programokon való részvétellel telt, természetesen a városnapok rendezvényeihez kapcsolódóan.


Írta: Ér hangja