A nagykágyai Családi Nap különleges programokkal várta a falubelieket

A harmadik nagykágyai Családi Napot június 25-re, vasárnapra időzítették a szervezők. Az előző években szombaton tartották, most viszont két program miatt is a hét utolsó napját találták ideálisabbnak. A terv bejött, az egész heti rossz időjárás is kedvezőre váltott, így utólag elmondható, hogy egy újabb remek napot varázsolt a nagykágyaiaknak a szervezők kis csapata.

Ha már vasárnap, akkor mi mással kezdődhetett volna az egész napos rendezvény, mint ünnepi istentisztelettel a református templomban, amelyet Bán Alpár lelkész mutatott be. Innen a gyülekezet nagy része, a már hagyományosnak nevezhető helyszínre, a helyi sportpályára indult, ahol csatlakoztak a főző- vagy éppen a focicsapatokhoz. Mindkét versenyt minden évben megrendezik. A hét szabadtűzi főzőcsapat közül idén id. Bondok Gábor és társai bográcsgulyása érdemelte ki a legfinomabb étel kategóriát. Ez évre „csak” öt kispályás focicsapat jutott, ők körmérkőzéses rendszerben játszottak egymás ellen. A Bihardiószeg–Nagykágya vegyes csapat győzött, négy győzelemmel és egy döntetlennel nyerték a minibajnokságot.

Nagy Zoltán nagyon ügyesen pakolgatta a rekeszeket

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület fajátékai szóltak még a vasárnapi időpontválasztás mellett, ugyanis Petrovics Sándor, a játékok bemutatója és üzemeltetője nem ért volna Nagykágyára szombaton. Tavaly is nagy sikert arattak játékai, ugyanígy volt ez most is. A körhinta mellett – melyet kézi erővel az alkotója forgat – minden gyereket megmozgattak játékai: a gólyaláb, a csoszi és más, régi, újra felfedezett fajáték. Balog Emese székelyhídi vállalkozó egész napos, ingyenes légvárral lepte meg a legkisebbeket. De a gyerekek nemcsak játszottak, hanem, mint az előző években is, most is megmérettették magukat, korosztályonként rendezett versenyeken (aszfaltrajzolás, biciklizés, görkorizás). Az is megszokott, hogy Nagykágyán nemcsak a győztesek részesülnek jutalomban, hanem a versenyeken induló összes gyerek kis emléktárggyal, játékkal térhet haza.

Idén először, de a látottak alapján nem utoljára, Nagy Sándor alpinista jóvoltából ládarakóversenyt rendeztek. Nagyon látványos volt a „csata”, a győztes Nagy Zoltán (képünkön) huszonkét sörös rekesz magasságából nézhetett le a körülötte álló szurkolóseregre. Nem maradhatott el a parasztlovak gyorsasági versenye sem, a harmadik Nagykágyai vágtát a tavalyi második, az idei legfiatalabb induló, Farkas Ármin nyerte. Az első három díjazott a Pongrácz Vilmos gróf által felajánlott kupákat Béres Csaba polgármestertől vehette át.
A színpadi programok közül a falu óvodásainak és kisiskolásainak évzáró műsora vitte el a prímet, de nagy sikert arattak a szentmiklósi néptánccsoport fiataljai is. Az egész napot, majd estét a Buliszerviz együttes többórás szabadtéri bálja zárta.

Semmiképp nem szabad elfeledkeznünk egy köszönetet mondani Pongrátz Vilmosnak és csapatának, idén is varázslatos környezetet és tisztaságot biztosítottak a versenyhelyszínekhez. Oltean Péter lacikonyhája és sörsátra minden igényt kielégített, úgy mennyiségben mint minőségben, nem is beszélve az elfogadható árakról.
Gratulálunk Nagykágya!


Írta: Juhász György