Székelyhídon vendégeskedtek a belga, magyar, német és olasz küldöttségek

„Miért lengedez öt különböző – az Európai Unióéval együtt hat – zászló a polgármesteri hivatal utcafrontján?” – kérdezték sokan október 17-e és 20-a között. Nos, a válasz egyszerű, és ötévente megismétlődő: idén Székelyhíd város rendezte a testvértelepülések soros találkozóját. A belgiumi Écaussiennes, a németországi Grenzach-Wyhlen és az olaszországi Pietrasanta városok és a magyarországi Létavértes község küldöttségei vendégeskedtek nálunk.

Az első vendégek, a belga és az olasz küldöttség már csütörtökön délután megérkeztek. Vezetőjük, Steffek István – 1990 óta városunk díszpolgára – régi ismerősként üdvözölte Béres Csaba polgármestert és székelyhídi RMDSZ tagjait, akikkel bensőséges hangulatú vacsorán átbeszélték a hétvége programját. Eszerint pénteken, a nagyváradi kirándulást követően – amelyen már a létavértesiek is részt vettek – strandolás következett Hegyközszentmiklóson, este pedig díszvacsora, amire a német küldöttség is megérkezett.

Béres Csaba az Inkubátorházban rendezett állófogadáson tartott köszöntő beszédében kiemelte, hogy fontos esemény ez városunk életében, hiszen egy élő, működő kapcsolatot ápolunk akkor, amikor találkoznak településeink vezetői, küldöttségei. Kitért arra, hogy bár beszédét négy nyelvre fordították a tolmácsok, mondanivalója, a konstruktív együttműködés mindenki számára ugyanazt jelenti: a testvértelepülések nem csak szóban, de a gyakorlatban is támogatják egymást, mint egy családban a testvérek.

A szombati napon városnéző sétára invitáltuk vendégeinket. A polgármester vezetésével bejártuk a létesítendő nagyobb volumenű projektek helyszíneit (amiről minden egyes küldöttség kapott egy anyanyelvén szerkesztett információs füzetet), illetve a református és a római katolikus templomot, ahol ismertették azok történetét is.
Részt vettünk a szüreti felvonulás megnyitóján, ahonnan feldíszített szekereken érkeztünk a Stubenberg-kastélyba, ahol a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Gyermek Jézus otthonában zajló munkával ismerkedhettek meg vendégeink. Körbejártuk a kastélyt, majd a nap meglepetéseként „leszálltunk a mélybe”, a kastély alatti alagútrendszerben tettünk felejthetetlen sétát.

Vasárnap az ünnepi gyűlésen a küldöttségek ismertették jövő évi programjaikat, táborokat, kirándulásokat, találkozókat, amelyekre meghívták a testvértelepüléseket. Pontosították, hogy kora tavasztól késő őszig számos izgalmas program vár majd nyelvet tanulni akaró fiatalokra, képzőművészetet, zenét szeretőkre, kirándulni, új helyeket megismerni vágyókra.
Vendégeink megköszönték az érmelléki vendéglátást és az emlékezetes programokat, búcsúzóul biztosították egymást, hogy jövőre találkoznak majd Pietrasantában, Olaszországban.

szcs


Vendégeink voltak
Écaussiennes (Belgium): Maryline Rossez (a testvérvárosi kapcsolatokért felelős bizottság elnöke), férje, François Balufo-Mora, Steffek István (Székelyhíd díszpolgára) és unokája, Lorenz Steffek.
Grenzach-Wyhlen (Németország): Jörg Lutz polgármester és neje, Judith Lutz, Walter Schwarz (a testvérvárosi kapcsolatokért felelős bizottság elnöke).
Létavértes (Magyarország): Menyhárt Károly polgármester és dr. Tóth László alpolgármester.
Pietrasanta (Olaszország): Angela Mazzetta (a testvérvárosi kapcsolatokért felelős bizottság elnöke) és Angela Sinatti önkormányzati képviselő.