Befejezett és folytatásra váró fejlesztések városunkban

A 2015-ös esztendő végéhez közeledve visszagondolunk az elmúlt hónapokra, számba vesszük, mire jutottunk az idén, és leltárt készítünk megvalósításainkról. Ezt kértük Béres Csabától, Székelyhíd város polgármesterétől is.

„Elkerült” bennünket az elkerülő út befejezése
„Nagy reményekkel indultunk ennek az évnek, aztán valahogy úgy gondoltuk, ha csak a felét meg tudjuk valósítani, akkor is örülni fogunk – kezdi értékelését városunk vezetője. – Épp ott tartunk, hogy az összes ígért projekt körülbelül fele lesz meg. Ez sajnos a gazdasági helyzetnek tudható, de igazából véve olyan projektünk, ami elkezdődött és valamikor nincs rá esély befejezni, nincsen. Reményeink szerint be kellett volna fejeződjön decemberben például az elkerülőút is. Ott egy cégek közötti vita miatt ment meg a szerződés, és ezért csúsztunk el. Elméletileg most december 15-én át kellett volna adni, de valamikor késő tavasszal kiderült, hogy a cég, aki megnyerte a közbeszerzési eljárást, aki eddig dolgozott, az különböző gazdasági okok miatt nem tudja befejezni, úgyhogy visszamondták a munkálatot. De ugye mint tudjuk, az elkerülőút 60 százalékban be van fejezve. Ezt a munkálatot újra fogják licitáltatni közbeszerzési eljáráson keresztül, és reményeink szerint még jövőre új kivitelező lesz. Tehát ez az idén sajnos nem fejeződött be.

Teljesen megújul a kágyai 1-es számú szakközépiskola
Viszont örülhetünk annak, hogy a nagykágyai iskola óriási erőfeszítéseket igénybe véve úgy néz ki, hogy mégiscsak 90 százalékig befejeződik. A maradék 10 százalékot előreláthatóan jövő év elején fejezik majd be. Tehát az iskolát át fogjuk tudni adni. Ez egy nagyon nagy horderejű történet, hiszen az elkövetkezendő húsz–harminc évben ehhez az iskolához nem kell hozzányúlni. Felszerelést kell még vásárolni, de szerkezetileg nagyon jó lesz. Amellett, hogy minden épület felújításon ment át, a tornatermet is beleértve, új épületek, terek is létesülnek, mint a tanári szolgálati lakás, kézilabda- és gumírozott foci- vagy teniszpálya – mondja a felújításról a polgármester.

Nagykágyai iskola

Nagykágyai iskola

Biomassza-erőmű és hulladékátrakó
Szintén büszkének kell lennünk arra, hogy a Bihar Megyei Tanács, városunk és Bihardiószeg önkormányzata együttműködési megállapodást hozott létre egyesületen keresztül és megnyert egy közel hatmillió eurós fejlesztést, amit Székelyhídra sikerült lobbizni. Így most biomassza-erőmű épül nálunk. Ez az erőmű fogja Székelyhíd öszszes állami intézményének a villanyellátását, illetve a közvilágítást biztosítani. Ezáltal tehermentesíti az önkormányzatot különböző számlák kifizetésétől, a megtakarítás évente kb. 90–100 ezres összegre fog rúgni. Néhány munkahelyet is teremtettünk, illetve a környékbeli gazdáktól fogjuk betáplálni azokat az anyagokat, amelyek szükségesek a biogáz előállításához.

Biomassza-erőmű és hulladékátrakó

Biomassza-erőmű és hulladékátrakó

Folyamatban van a hulladékátrakodó-állomás megépítése. Itt szeretném felhívni a figyelmet még egyszer és utoljára, ez nem szeméttározó lesz, nem Bihar megye hulladéklerakodó-állomása, itt csak egy átrakodóállomás lesz, behozzák a szemetet a környékről, öt óránál hosszabb ideig nem lehet Székelyhídon és viszik is tovább – hangsúlyozta Béres Csaba. – Itt is 10–12 munkahelyet fogunk tudni teremteni, illetve ugyanebből a projektből fedjük majd le a régi szeméttározót. Valószínű ez sem lesz befejezve december végéig, de jövő év elején folytatódik a projekt kivitelezése.
Ígéretet tettünk a falugyűlések során a Szíkon való aszfaltozást illetően. Ez minden erőfeszítés ellenére eddig még nem sikerült. Ám még látok rá reális esélyt, hogy december hónapban meglegyen. De az az igazság, hogy a nagykágyai iskola felújítása minden önkormányzati erőforrást felemésztett. Emiatt nem tudtunk elég költségvetést rátenni, de még van egy kis esélyünk, hogy az idén meg tudjuk valósítani.

Hulladékátrakó állomás

Hulladékátrakó állomás

Ami még pozitív az idén és ami fontos számunkra, az, hogy átadtunk négy úgynevezett szociális központot, ahol a gyerekeknek programokat biztosít a Diakónia Keresztyén Alapítvány. Nagykágyán, Hegyközszentmiklóson, Csokalyon és Érköbölkúton, ahol iskola utáni programban tanulhatnak magyar, román és roma gyerekek is szociális helyzettől függően. Ez négy olyan program, amit több éven keresztül koordinált az önkormányzat, idén sikerült pecsétet tenni rá.
Voltak kisebb, apróbb beruházások, mint a kórház, melyet befejeztük az idén és hála Istennek Székelyhídon elindult az ingyenes kórházi ellátás, hisz a biztosítottak számára szív-, bel- és gyerekgyógyászat működik városunkban.
Megcsináltuk a központ egyik oldalán a járdát, úgy gondolom, ez sikeres projekt volt, még akkor is, ha nem tudunk egyszerre annyit, hogy a központot látványosan felújítsuk, de apró lépésekkel haladunk. Most a piacra fogunk rákölteni közel 100 000 lejt, a piaci szolgáltatásokat fogjuk picit bővíteni, hisz ez is nagyon fontos az önkormányzat számára. Új piaci szabályzatot kellett létrehozni, amelytől pozitív változást várunk. Az elején bizonyára lesznek elégedetlenek, de be fog állni a rend, és úgy gondolom, sokkal jobb, ha tiszta szabályokkal játszik mindenki – vélekedik a polgármester.

Csokalyi nappali központ

Csokalyi nappali központ

Érköbölkúton sikerült befejezni a lakodalmas házat. Ez egy nagyon fontos probléma volt ebben a faluban, hisz éveken keresztül nem volt hol tartsák az efféle családi eseményeket, ünnepségeket. Érolasziba most rendeltük meg a közösségi ház tervét. Csokalyon az idén végre sikerült megfúrni az ivóvízkutat, amiből a lakosok hordják már a tiszta, jó minőségű vizet. Ha minden jól megy, még most decemberben a rendszer nyomáspróbáján is túl leszünk. Jelen pillanatban Nagykágyán fúrják a helyi lakosok számára a kutat. Ne felejtsük el, hogy történtek aszfaltozások Hegyközszentmiklóson és Nagykágyán is. Ezek mind-mind olyan projektek, amelyek pici apró lépéssel, de szerintem gazdagabbá és szebbé teszik a székelyhídiak megélhetési körülményeit és mindennapjait. Tudjuk, vannak még problémák, tudom azt, hogy az iskola felé problémák vannak az út minőségével, ki kell javítani. Sajnos erre is a kevés költségvetés miatt nem került még sor, de megpróbáljuk ezt is megoldani.

Előrelépés, hogy átadtuk a székelyhídi új labdarúgópályát, jövő idénytől kezdődően már a focistáink új, korszerű létesítményben fogadhatják a szurkolókat, a nézőket. Ez is egy nagyon fontos projekt, hisz több éven keresztül vajúdtunk, mire be tudtuk fejezni. Sikerült átadtuk a városi parkot is. Tehát vannak ilyen szép apró fejlesztések, melyeknek már pontot tettünk a végére.

Székelyhídi orvosi központ

Székelyhídi orvosi központ

Rangos kulturális események a városban
Ez volt decemberig, de az ünnepek előtt várnak még ránk kellemes meglepetések – hívta fel a figyelmet a városvezető. – Ötödik alkalommal rendezi meg a székelyhídi önkormányzat a karácsonyi vásárt. Ami, úgy gondolom, mindenképp egy színfolt a város életében. Nagyon nehéz megszervezni, mert rohanó világunkban utolsó percig dolgozunk decemberben is, nagyon sokan még Szenteste is. Az elmúlt időszakban bejött visszajelzések alapján érdemes ezt a vásárt csinálni. Próbáltuk az idén szebbé, színesebbé tenni, mintegy felkészülvén az ünnepre. A karácsonyi vásáron belül megszerveztük Székelyhídon az érmelléki magyar gazdák vásárát is, ahol az érmelléki termékeket mutathatnak be. Tervbe van a Bihar megyei RMDSZ stratégiájában, hogy kialakítsunk egy érmelléki brandet, mint ahogy Székelyföldön a székely termékeknek van. Annyira tudatosak kell legyünk, hogyha van Érkeserűben egy víztöltőállomás, akkor annak a vizét fogyasszuk, ha például Szentjobbon vagy Bihardiószegen palackozzák a bort, akkor igyuk ezeket a borokat, ha Székelyhídon sütnek kenyeret, akkor együk a ezt a kenyeret, és még folytathatnánk.

A 2015-ös év kulturális eseményekben is gazdag volt. Megszerveztük a kultúra napi jótékonysági bált, a város napokat, az Érmelléki ősz rendezvényeit, a borversenyt, a kórustalálkozót. Emlékeztünk nagy költőinkre, megültük nemzeti ünnepünket. A Petőfi Sándor Elméleti Líceummal, a Pro Székelyhíd Egyesülettel, az RMDSZ-szel, a történelmi egyházainkkal közösen több színvonalas közösségépítő rendezvényt szerveztünk. Úgy gondolom, fejlesztésekben, megvalósításokban és kulturális rendezvényekben gazdag évet zárhatunk. Ám tele vagyunk tervekkel, látjuk a hiányosságokat és természetesen 2016-ban is teljes erőbedobással folytatjuk a munkát” – bizakodik évértékelője végén Béres Csaba.