Többször hozott az érköbölkúti lakosságnak Hollandiából egészségügyi jellegű segélyt Kina és Hank Bruins az elmúlt bő évben. Az önzetlen hollandiai segítségnek köszönhetően gyógyszerek, kötszerek, EKG, szívultrahang, ágy, nőgyógyászati eszköz, vérnyomásmérők, aeroszolgép stb. érkezett az érmelléki falu rendelőjébe.

Ez a kapcsolat egy gyerekkori barátságból indult – mondta el lapunknak Roșca Katalin Mónika érköbölkúti orvos. A doktornő egyik kivándorolt, hat éve Hollandiában élő barátnőjének férje együtt dolgozik Hank Bruins kórházfelújító építésszel, aki már 20 éve jár vissza Romániába segítséget nyújtani. Bruinsék eleinte a polgármesteri hivatalokon keresztül segítettek, ma már csak meghatározott családokhoz érkeznek a segélyekkel. Érköbölkútra először 2011 októberében jutottak el.
A kapcsolat lelke tulajdonképpen Hank nővére, a közelmúltban elhunyt Jantja Bruins szociális munkás volt. A megerősödő baráti kapcsolat nyomán tavaly decemberben az érköbölkúti orvosnõt férjével együtt meghívták Hollandiába, hogy betekintést nyerjen az ottani egészségügyi ellátásba. Kórházlátogatásra mentek a viskoteni regionális egészségügyi intézménybe, ahol nagyon jó ellátásba részesülnek az ottani betegek. A kórház igazgatója – aki körbevezette Roșca Katalin Mónikát a létesítményben – hangsúlyozta, hogy náluk mindenki fizet betegbiztosítást. Ezenkívül ellátogattak egy friskalaui gyermekotthonba is, ahol szellemi fogyatékos, mozgássérült, Down-kóros gyerekeket nevelnek, minden gyermek külön lakrésszel rendelkezik. A doktornő szerint a sérültekkel való viselkedés Hollandiában fejlettebb mint nálunk.
Jantje Bruins betegsége miatt utoljára idén március végén tudott eljönni Érköbölkútra, és tanácsokkal látta el a doktornőt a munkájával kapcsolatban. Augusztusban Hank és két unokája érkezett nyaralásra a faluba, de ekkor is kötszereket hoztak segítségül. Hank és Kina, valamint Harm Sassen és felesége, Ina legutóbb október végén voltak nálunk, gyógyszerekkel és egyéb támogatással. Ezenfelül a margittai kórházba és a Caritas Catolica ott működő öregotthonba is vittek segítséget, utóbbi helyre nagyrészt ruhasegélyt adományoztak. A Bruins házaspár Tenkére és az Arad megyei sebisi kórházba is juttat segélyeket.
„Az önzetlen segítség ott is látszik, hogy ha valamire szükség van és természetesen pénzbe kerül, az összeget összeadják és megvásárolják” – összegezte Roșca Katalin Mónika. A doktornő kiemelte, a vendégek célja segíteni az itteni közösséget, hogy az idevalóak lássák, miként lehet még jobbá tenni a környezetükben élők életét.
A kapcsolat gyümölcsöző és maradandó volta abból is látszik, hogy a holland emberbarátok jövő májusban ismét jönnek Romániába és természetesen Érköbölkutat sem hagyják ki.

 
Béres Angéla