A tavalyi sikereket látva, idén sokkal nagyobb készülődés előzte meg a Családi Nap megszervezését. Az elmúlt esztendőben gondolták először azt a helyiek, ha már nincs anyagi fedezet falunapot szervezni, akkor se maradjon rendezvény nélkül a település és alakuljon át a program családi nappá. Kis pénzből is lehet nagyot alkotni, bizonyosodott be tavaly, ez volt most is a jelige. A szervezők csapata gyarapodott, Bara László református lelkész, gróf Pongrácz Vilmos, Nagy István nagykágyai tanácsos, Juhász Noémi (a gyerekprogramok irányítója), Németh István (a lovasprogram szervezője) mellé, idén betársultak az alakulgató Nagykágyai Ifjúsági Keresztény Egyesület fiataljai is. A helyszín maradt a focipálya és annak szépen rendezett környéke, a belépés díjtalan volt.

A fő hangsúly idén is a gyerekekre irányult. Volt aszfaltrajz és bicikliverseny, kincskereső játék, homokvárépítés. Minden versenykategória győztesei és résztvevői társasjátékokkal, labdákkal, plüssmacikkal gazdagodtak. Sőt a szervező fiatalok minden kilátogató gyereknek ajándékokat osztogatott. Nagyon nagy sikert aratott a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei kis csapata akik Kapunyitogatóval kedveskedtek a gyerekeknek. Hagyományos népi játékokat hoztak a helyszínre, körhinta, hordólovaglás, gerendaharc, gólyaláb, mocsárjáró, szarvas vadászat, csigafuttató és kardvívás szerepelt a programban. Később fellépett a Hajdú Táncegyüttes is „Napkelettől napnyugtáig” című műsorával, amelyben az együttes Rábaköztől Székelyföldig mutatta be az egyes tájegységekre jellemző táncokat, szokásokat és viseleteket.

A felnőttek sem unatkoztak, a bográcsfőző-versenyt négy leves közül Szűcs Lajos és csapata nyerte, egy grillsütőt vihettek haza. Megrendezték a második nagykágyai vágtát, öt ló és lovasa közül Borozsnyai Tamás diadalmaskodott. És hogy színesebb legyen a program, először volt a településen lovas erőverseny. Itt Farkas Ármin két lova bizonyult a legerősebbnek, egy hatalmas szekér fát kellett időre elhúzniuk.

kagya1

Mint bármelyik más településen, itt is a focibajnokságot követték a legtöbben figyelemmel. A világbajnokság árnyékában öt csapat nevezett be a 4+1-es rendszerben lebonyolított tornára, ahol mindenki játszott mindenkivel. Legtöbben a tizenéves gyerekeknek szurkoltak, ők végül pont nélkül zártak az utolsó helyen, de tőlük került ki a legjobb kapus, Karácsony Tamás személyében. Kisebb meglepetésre a Kan-Ászok (sokan a végső győzelemre is esélyesnek tartották őket) csak harmadikok lettek. Annál nagyobb meglepetés a Marosi FC második helye. Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő vezetésével (egy gól és több gólpassz a neve mellett) a második helyen végeztek, csak a végső győztes Sistem csapatától kaptak ki. Ők minden meccsüket megnyerték, megérdemelten vették át a serleget és a tálca hideg sört. A torna gólkirálya Gyarmati Bálint a Kan-Ászoktól, hatot rámolt be az ellenfeleknek. Dicséret jár a két játékvezetőnek, Bondok Gábor és Szabó Csongor hiba nélkül vezették a meccseket.

kagya4

És mi mással zárhatnánk, mint a köszönetnyilvánítással. Elsősorban a szervezőknek, hogy újra biztosítottak egy tartalmas, szórakoztató napot a falu lakóinak. Majd gróf Pongrácz Vilmosnak és csapatának akik varázslatossá tették a helyszínt, hisz a focipálya környéke a kis angol parkkal és a közelben lévő kápolnával a falu egyik legszebb helye. Köszönet a Buliszervíznek a hangosításért és a talpalávalóért. És végül de nem utolsó sorban, köszönet Bara László református lelkésznek, aki mint sokan tudják Diószegre költözik. Ő az egyik ötletgazdája ennek a rendezvénynek, az ő hathatós segítségével tudták bevonni a fiatalokat a szervezésbe, akik szeretettel várják majd vissza őt és minden szórakozni vágyót a harmadik Nagykágyai Családi Napra.


Írta: Juhász György