Két előadás, gyereksarok és szeretetvendégség várta a csokalyiakat

Családi konferenciát szervezett a csokalyi református egyházközség március elején. Az esemény egy összetett, nyertes pályázat eredményeként jött létre, és két előadást foglalt magába.

Az első előadást az egyházközség vezetője, Tokár Sándor lelkész tartotta meg, amelyben a Z generációról értekezett és arról, hogyan szembesül az egyház e korosztály tagjainak attitüdjével.

Az előadás első részében a lelkipásztor ismertette a Z generáció (vagyis az 1995–2010 között született személyek) tulajdonságait társadalomtudományi szempontból. Majd kitért arra, mekkora kihívás az egyházak számára ennek a nemzedéknek a megszólítása. Mint kifejtette, a nehézség abból fakad, hogy a digitális világban otthonosan mozgó fiatalokat, felnőtteket nem kötik le a vallásórák, a kátéórák és más, szokásos egyházi tevékenységek rég megszokott tálalási módja. A második előadást a szalárdi református egyházközség lelkésze, Varga Botond mutatta be, amelyben a családot vizsgálta egy bibliai történet tükrében. Ebből körvonalazódott számos kérdés a résztvevők számára azt illetően, mennyi minden múlik a házas életben azokon a mintákon, reflexeken, amelyeket a saját családunkból átviszünk az általunk alapított házasságba, családba.

A gyerekkel érkező szülők is hallgathatták az előadásokat, hiszen a pályázati támogatásból gyülekezeti játszósarkot is berendeztek a közösség vezetői, ahol a templom és a közösségi ház közötti hangosításnak köszönhetően senki sem maradt le az elhangzottakról, és a gyerekek is jól szórakozhattak. Az előadások után minden résztvevőt szeretetvendégségre vártak.


Írta: Bíró Orsolya