Első alkalommal tartottak pálinkafesztivált Székelyhídon a központi vendéglő melletti Café Barban. Az esemény kicsit döcögősen indult, mivel az eredetileg 18 órára meghirdetett és akkor el is kezdődő programpontról szóló információ valahol átalakult s az Érmelléki Ősz plakátján már 20 óra szerepelt. Ennek ellenére résztvevők nem túl nagy, de annál lelkesebb köre kellemesen érezte magukat, s hagyták, hogy a mindent átjáró pálinkaillat jobb kedvre derítse őket.A pálinkafesztivál ötletgazdái (Szabó Tibor agrármérnök, illetve segítői, Domahidi Sándor helyi RMDSZ-elnök, Csorján Dezső és Kozsár László) elmondták, hogy a jelentkezők 33 különböző pálinkával neveztek a versenyjellegű fesztiválra.

 

 

A legtöbben nyilván Székelyhídról, illetve környékéről, de olyan pálinka is akadt, ami Temesvárról érkezett. A klasszikus szilvapálinka mellett  őszibarack-, kajszibarack-, cseresznye- és almapálinkák is indultak a versenyen, sőt olyan különlegességek is akadtak mint a narancsból vagy kiviből készült pálinka. E mellett azt is érdemes kiemelni, hogy bár a legtöbb nemes ital 2009-es évjáratú volt, akadt köztük olyan is, amit már 1985 óta érlel gazdája.Az öttagú zsűrit négy magyarországi meghívott (Elek István, Háger-Veress Zoltán, Lovassy György illetve Preku Gyula) illetve egy székelyhídi borász, Czapp Árpád borász alkotta.

 

Kérdésünkre elmondták, hogy a pontozásnál több dolgot is figyelembe vettek, úgymint: technológiai korrektség, a gyümölcs jellege, az íz tisztasága, valamint mindezek harmóniája. A díjazottak díszoklevelet, illetve a székelyhídi Csorján Dezső képzőművész által készített érmeket kaptak. A zsűri minden pálinkát külön értékelt és nem volt fukar az építő kritikában és a baráti tanácsokban sem. Azt is elmondták, hogy a mezőny igen erős volt és olyan pálinkával is találkoztak, amelyik nemzetközi versenyeken is megállná a helyét.Az eredményhirdetés után a szervezők elmondták, hogy hagyományt kívánnak teremteni a pénteki pálinkafesztivállal s nem titkolt szándékuk az is, hogy e fesztiválok által felhívják a figyelmet a finom, minőségi érmelléki pálinkákra. Ezt követően mindenki átvonult a szomszédos vendéglőbe, ahol a meleg vacsora elfogyasztása után élő zenére táncolhatott az, akit még nem szédített meg eléggé a pálinka finom íze és illata.

 

DíjazottakAranykategória: 1. Oláh Sándor, 2. Kovács Tamás, 3. Béldi LajosEzüstkategória: 1. Oláh Zoltán és dr. Domahidi Sándor, 2. László Sándor, 3. Nagy István és Nicolae CadarBronzkategória: 1. Póka Szabolcs és Hasznosi Sándor, 2. Gergely József és Oláh Sándor, 3. Iván István, különdíj: Nicolae Cadar.

 

 

 

Pap Enikő