Az először megrendezett Családi nap több száz gyermeket és felnőttet csalt ki a helyi sportpályára és a strandra június 3-án a székelyhídi önkormányzat és a helyi RMDSZ szervezésében. A délelőtti programok sorát a kevéssel tíz óra után kezdődő zenés családi, reggeli torna nyitotta, amikor is Kozma Sándor helyi testnevelés szakos tanár megmozgatta a kicsiket, hogy mindenki felébredjen és bemelegítsen az előttük álló ügyességi próbákra. Meg is volt a torna eredménye, hiszen mire Zsiga bohóc és Marcsi bohóc színpadra léptek, a reggeli álmosságnak már nyomát sem lehetett látni az örömtől és kíváncsiságtól csillogó szemekben. A két színes figura vidám gyerekdalaival és a lufikkal előbb vagy utóbbmindenapróságot a színpad köré vonzott, sőt néhányszor ők maguk is a színpadra léptek, hogy így segítsenek a bohócoknak a közönség megnevettetésében.

Ezután különböző családi vetélkedőkben vehettek részt szülők és gyerekek együtt. Volt többek között zsákban futás, lufipasszolás, de banánnal történő narancsgurítás is. Azonbanmindenjátéknak ugyanaz volt a lényege: közelebb hozni egymáshoz gyereket és szülőt. A büszke szülői tekintetek, a sok kicsi vidám arc, a közös esések, valamint az öszszecsengő gyerek-felnőtt kacajok arról árulkodtak, hogy ezmindenbizonnyal sikerült is. A programok alatt a kicsiket folyamatosan várták a különböző kézműves-foglalkozások, ahol egyebek mellett színezhettek, gipszformákat festhettek vagy éppen gyöngyöt fűzhettek. Ugyancsak állandó örömforrást jelentett a legapróbbaknak az ugrálóvár, valamint az arcfestés, amely a legnagyobb népszerűségnek örvendett: több órán keresztül folyamatosan jöttek a kisebbek és nagyobbak, akik Pókembert, pillangót vagy éppen vámpírt varázsoltattak magukból. A sportpályán kívül egész délelőtt szószerint óriási örömök várták a gyerekeket, hiszen marógépet, tűzoltóautót, kukás autót, traktorokat és más nehézgépeket nézhettek meg kívülről és belülről, sőt némelyiket ki is próbálhatták néhány perc erejéig.

 

 

A délutáni programok két órától zajlottak a strand területén, kivétel ez alól a bográcsfőző verseny, mely bár délutánra lett meghirdetve, ennél jóval hamarabb befejeződött, hiszen az egésznapos nyüzsgésben mindenki hamar megéhezett. Ugyancsak kora délutántól lehetett a strandon ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérésre jelentkezni, mely a felnőttek körében nagyon nagy népszerűségnek örvendett. A strand rögtönzött színpadán felléptek a Free Steps és a Flying Steps nevet viselő hiphop tánccsoportok, majd átadták helyüket a családi táncverseny résztvevőinek, ahol szülők és gyermekeik vagy éppen más családtagok megmutathatták, hogyan tudnak egyszerre összedolgozni és önfeledten szórakozni is. Ezután karaokeversennyel szórakoztatták a játékosok közönségüket és természetesen saját magukat egyaránt. Délután is voltak programok, melyek folyamatosan várták az érdeklődőket: a kisállat-kiállításon papagájokat, kígyókat, de akár még krokodilt is láthattak a kicsik és nagyok, s a Pusztai Farkasok íjászbemutatója is sokáig várta a közönséget, sőt a bátrabbak ki is próbálhatták a korhű fegyvereket. A családi napot nagyon sok jelenlevő egy jó kis nyári csobbanással koronázta meg a termálstrand medencéiben.

 

Az I. Családi nap sokakat csalogatott ki a szabadba, s biztosra veszem, hogy ezek az emberek mind-mind gazdagabban tértek haza, mint ahogyan eljöttek. Mosolyokkal, ölelésekkel, elismerésekkel gazdagodtak. Ez a nap bebizonyította, hogy a mai világban, amikor sajnos egyre kevesebb időnk jut a családunkra, szükség van az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre. Ha felidézem magam előtt a kisfiát bukfencezni tanító apukát, a babakocsit tologató nagyapát, édesapákat nyakukban az apróságaikkal, vagy a gyerekeivel a fűbe leheveredő családokat, biztosan tudom, hogy családi napokra nem csak szükség, de igény is van mind a gyerekek, mind pedig a szülők részéről.

 

Pap Enikő