Roppant népszerűnek bizonyult a falu leggyorsabb parasztlovainak versenye

Látványos családi napot szerveztek a hagyományos falunapok után Nagykágyán augusztus 4-én. A programok hasonlóak voltak a régebbi falunapokéhoz, csak most nem hívtak „idegen” fellépőket, sztárvendégeket.


A nap a helyi református templomban kezdődött Bara László lelkész istentiszteletével, majd a Pongrácz Alapítvány által rendbe hozott focipályán és annak környékén folytatódott. A fő hangsúlyt a gyerekek foglalkoztatására fektették az önkéntes szervezők, Juhász Noémi mellett Tyra Gyöngyike és Rövid Márta gondoskodott az egész napos szórakoztatásukról. A legkisebbek homokvárépítéssel fejleszthették kreativitásukat, a nagyobbak aszfaltrajz-, görkorcsolya- és kerékpárversenyeken bizonyíthatták ügyességüket. Minden korosztály elfoglalhatta magát a Zelevics Emőke vezette kézművessarokban, az érdeklődők rajzolhattak, festhettek, makarónit fűzhettek vagy éppen papírt hajtogathattak.

 
A bográcsfőző versenyre mindössze négy csapat jelentkezett. A Béres Csaba vezette zsűri Nagy Attila levesének ítélte oda az első díjjal járó vadonatúj üstöt. Minden résztvevő csapat egy nagykágyai palackozott borral gazdagodhatott, melyet Bara László ajánlott fel a versenyzőknek. A kispályás focibajnokságra nem kevesebb, mint hat helyi csapat jelentkezett. A Pongrácz Alapítvány csapata két részre oszlott, mellettük indult egy gyerekcsapat (12–14 évesek), egy huszonévesek, egy harmincévesek együttese és az öregfiúk csapata. A nagy melegben zajlott tornán a harmincasok bizonyultak a legjobbnak, a döntőben 2-1-re verték a huszonévesek gárdáját.

 
A nap legnagyobb sikerének a falu leggyorsabb parasztlova versenye bizonyult. A helyszínen addigra összegyűlő mintegy négyszáz ember tolongott az angolpark melletti sétány köré, ahol Németi István – a verseny szervezője – vezetésével öt ló és lovasa vetélkedett az első helyért. Végül a látottak alapján teljesen megérdemelten Nagy János nyerte a vágtát, jutalmul egy korsó bor mellett paripájának átvehette a verseny fődíjára kiírt öt bála jó minőségű lucernaszénát is.

 
Egész napos konferálásáért külön köszönet illeti Beke László vőfélyt, valamint a zenét és jó hangulatot biztosító Fodor Sándort, akik éjszaka egy óráig állták a sarat. A székelyhídi Balog Tibor és felesége játékokat kínáltak eladásra, a nagyváradi Csillagbolt sátrában színes mesekönyvet vásárolhattak a szülők és nagyszülők. A köszönet mellett nagy tiszteletet érdemel a „Szándokán bár”, Tyra Gyöngyi és csapata egész napos büfét biztosítottak a kilátogatóknak a hétköznapi árak megtartásával (!).

 
A Bara László lelkész, Nagy István helyi tanácsos és Juhász Noémi helyi lakos kezdeményezte rendezvényen bebizonyosodott, hogy kis befektetéssel, sztárok nélkül, közösségi programokkal is nagy sikert lehet elérni, meg lehet mozgatni az embereket. Remélhetőleg Nagykágyán hagyományt lehet teremteni az efféle rendezvényből, a „bulinak” folytatódnia kell.

 
Juhász György