Egy családtervező irodánál (cabinet de planificare familialã) érdeklődtünk, mi az, amit nyújtani tudnak, mi az, amit kínálnak az őket felkeresők számára?  Elvileg a családtervező iroda nagyon hasznos és hiányt pótló tevékenységet folytatna, ha… Ha, a tanácsadáson kívül tudnának ingyenesen fogamzásgátló eszközöket vagy készítményeket adni. De a szomorú valóság az, hogy csak a tanácsadás marad. Székelyhídon a háziorvosok pótolják a családtervező iroda intézményét, így bárkinek családtervezéssel vagy fogamzásgátlással kapcsolatosan kérdése lenne, akkor felkeresi az aktuális háziorvosát, aki elmagyarázza, eligazítja a probléma megoldása érdekében.

Felröppent a hír, hogy ingyenesen lehet fogamzásgátló eszközhöz jutni, csak a legközelebbi nőgyógyászati szakrendelő intézetet kellene felkeresni. Ezt is megkérdeztük, és megtudtuk, hogy Nagyváradon és Margittán a családtervező irodákban valóban lehet az úgynevezett „sterilet” nevű fogamzásgátló eszközhöz ingyenesen hozzájutni, amit szakorvosi segédlettel lehet használatba helyeztetni. A közeledő tavasszal vékonyodnak a kabátok, könnyebbednek a sálak, a vastag télikabátok már nem rejtik el a kismamák gömbölyödő pocakját. Tenni kellene a csodaszép látvány, az élet kiteljesedése érdekében.

 

 

Ingyenes rákszűrés Margittán és Nagyváradon

 

 

További érdeklődésünkre azt is megtudtuk, hogy azok nők, akik ingyenes rákszűrésen szeretnének részt venni, csak a háziorvosuktól kell egy küldőpapírt kérniük, és úgy a margittai, mint a nagyváradi szakrendelésen ezt ingyenesen elvégzik. De csak és kizáró jelleggel a rákszűrésre vonatkozik. Azok, akik így szeretnének bármilyen más vizsgálatot elvégeztetni vagy már nyilván vannak tartva, mint vírushordozók, azokra ez a kedvezmény nem vonatkozik.

 

 

B. J. R.