Tikkasztó hőség, ugyanakkor változatos programok és fergeteges hangulat fogadta mindazokat, akik július 23-án úgy döntöttek, ellátogatnak a nagykágyai sportpályára, ahol negyedik alkalommal rendezték meg a családi napot.

Az elmúlt évek sikereit látva a szervezők úgy döntöttek, hogy a hagyományt folytatni kell. Ezt igazolta az is, hogy a résztvevők már reggel mozgolódni kezdtek a helyszínen. A családok és baráti társaságok felállították az üstöket, a fiatalok készülődtek a focibajnokságra, a gyermekek pedig már alig várták, hogy kézbe vehessék a színes krétákat és megkezdődjön az aszfaltrajz. A nagyobbak biciklis akadályversenyben mérhették össze tudásukat. A hagyományokhoz híven nemcsak az első három helyen végzett versenyző vehette át jól megérdemelt jutalmát, hanem minden résztvevő apró meglepetésekkel gazdagodhatott ezen a napon.

A helyi szervezők – a nagyváradi Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesület tagjaival kiegészülve – mindent megtettek azért, hogy a legkisebbek egy percre se unatkozzanak. A fák árnyékában arcfestés, hajfonás és különböző kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket.

A gyerekprogramokkal egy időben a helyi iskola udvarán öt csapat részvételével megkezdődött a kispályás focibajnokság. Idén nemcsak helyi, hanem idegenből érkezett csapatok is (Kereki, Székelyhíd, Adony) összemérhették tudásukat és tűrőképességüket a közel ötven fokra felmelegedett pályán. A nap végén a kupát négy győzelemmel, veretlenül a legtapasztaltabb és – méltán állíthatjuk – legösszeszokottabb csapat, az Adonyi Ifjak vehette át. A jelképes dobogó második fokára a Másnaposok, míg a harmadikra a Nagykágyai Sistem állhatott fel. A torna gólkirályi címét megosztva Kaszoni Péter és Koncz Roland szerezte meg, mindketten tizenegy gólt rúgtak az ellenfél kapujába.

A nap folyamán mindenki megtalálhatta a számára legjobb programot. Délelőtt 11 órai kezdettel ünnepi istentiszteletre hívogattak a református templom harangjai. Bán Alpár helyi lelkipásztor Máté evangéliuma 5. részének 20. verse alapján hirdette az igét. Prédikációjában kiemelte, hogy mindannyiunknak szüksége van Jézus feddő, ugyanakkor megbocsátó szeretetére. Jó dolog tudni azt, hogy van kihez menekülnünk, van, aki erőt adjon, megszenteljen és az Isten szerinti életben vezessen. Éljünk ezzel a lehetőséggel, hiszen csakis Vele állhatnak helyre életünk megromlott kapcsolatai, és egyedül ő képes megáldani bennünket családunk körében és a közösségben amiben élünk.

Ezzel egy időben, a nagykágyai Pongrácz-birtok területén megkezdődött a nap leglátványosabb és legtöbb nézőt csalogató eseménye, az immár második alkalommal megrendezésre kerülő kettes fogathajtó verseny.

A megjelenteket az esemény főszervezője, Rákóczi Lajos üdvözölte, majd a fogatok bemutatása és a verseny következett. A tavalyi sikeres kezdés után jó híre ment a megmérettetésnek és a falunak, így az idei évben négy csapattal több, azaz tizenöt fogat és tizenhat hajtó mérte össze tudását a családi napon. A versenyzők nagy része Bihar megyéből érkezett, de jöttek a magyarországi Sarkadról, Nyírábrányból, Fülöpről és Hajdúböszörményből is. A verseny két próbából állt: akadályhajtásból és az úgynevezett vadászhajtásból (időbüntetéses akadályhajtásból). A húsz akadályból álló pályát Hati István és csapata készítették el, akik az országos bajnokságon is hasonló munkát végeznek. A versenyzőknek egy 720 méter hosszú, 188 másodperc alapidejű terepen kellett bizonyítsák rátermettségüket. Délután három órára megszülettek a várva várt eredmények is.

A rendezvény kiemelkedő eseménye a fogathajtás volt.

Az első versenyszámban, az akadályhajtásban Natalia Fitero diadalmaskodott, 173,35 másodperccel. A második helyet Petru Fitero (175,24), míg a harmadikat Sziki Sándor (176,52), a Hajdúsági Lovas Egyesület versenyzője szerezte meg. A második versenyszám, a vadászhajtás legjobbja Petru Fitero, a Tulipán Sportegyesület versenyzője lett. ő verőhiba nélkül teljesítette a pályát, így 99,53 másodperc alatt ért célba. A második helyen Sziki Sándor (110,66) a harmadikon pedig Natalia Fitero (113,36) végzett.

Pongrácz Vilmos gróf az idei évben is egy kupát ajánlott fel annak a fogathajtónak, aki a legeredményesebbnek bizonyul a különböző versenyszámokban. Sajnos ő nem tudott jelen lenni ezen az eseményen, így a megmérettetés végén a serleget Bersánszki András adta át a két versenyszámban is dobogós helyezést elérő Petru Fiterónak.

A változatos programok közül az idei évben sem maradhatott ki a bográcsfőzés és ládamászás. Idén Szűcs Imre és csapata tudhatta magáénak a legfinomabb bográcsost. Nagy Attila és csapata a második, míg Nagy Csenge és társai a harmadik helyen végeztek ebben a versenyben.

Ahogy hűlt az idő, egyre több család, baráti társaság érkezett a sportpálya területére. Sorra elfogytak az ülőhelyek a sörsátrak környékén és megteltek az ugrálóvárak önfeledten játszadozó gyerekekkel. A vidám nap karaokéval és a Buliszerviz éjszakába nyúló szabadtéri báljával zárult.


Írta: Forró Csaba