Az egészségügyi ellátás helyzetérõl és bõvítésérõl a tanácskoztak városunkban a bihari magyar orvosok.

 

Az egészségügyben gyakran felmerülõ problémákra próbáltak közös megoldásokat találni a február 10-én, Székelyhídon szervezett közéleti fórumon. A Decentralizáció, önrendelkezés, öngondoskodás az egészségügyben elnevezésû összejövetelen számos Bihar megyei településrõl (Biharról, Félegyházáról, Szalacsról és Székelyhídról) érkezett magyar anyanyelvû háziorvos és településvezetõ tanácskozott a múzeum kistermében.

Az esemény szakértõi ifj. Ritli László jogász, egészségügyi elemzõ és dr. Földes Béla, a Bihar Megyei Kórház igazgatótanácsának elnöke voltak, a két házigazda pedig Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, valamint Kiss Sándor Elek, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.
A Partium Alapítvány és az RMDSZ Bihar megyei szervezete által létrehozott Szacsvay Akadémia közös rendezvényének beszélgetései két fõ témakör köré csoportosultak: a meglévõ háziorvosi rendszerek bõvítése, valamint a vidéki egészségügyi ellátás helyzete, funkcionalitása. A problémák és javaslatok megbeszélése oldott hangulatú kerekasztal-beszélgetésen valósult meg, melybõl egy orvosok számára létrehozandó jogi fórum ötlete született. Ez a fórum lehetõséget nyújtana az orvosok számára, hogy gondjaikkal és a felmerülõ problémákkal jogi szakemberekhez fordulhassanak, valamint szakmatársaik tapasztalataiból ötletet meríthessenek.
Bár ez volt az elsõ alkalom, a jövõben hagyományt szeretnének teremteni, hisz az orvosok körében osztatlan sikert aratott a jövõben megrendezendõ hasonló jellegû fórumok megszervezésének ötlete, amelyek talán javíthatnak a romániai egészségügy válságos állapotán.
Ványa Blanka