Lelkesen fogadták a gyerekek a két mesekönyv bemutatására érkező írónőt

Schönberg Éva meseíró és Schönberg Gréta illusztrátor volt a vendégünk, akik segítségével Az öreg tölgy meséivel és a városi galambbal, Totyával ismerkedhettek meg a gyerekek.

Érdekes, vetítéssel, játékokkal fűszerezett bemutatónak lehetett szem és fültanúja az a közel száz gyerek, aki részt vett a májusi író-olvasó találkozón. Itt első kézből kaphattak választ a kisiskolások arra az izgalmas kérdésre, hogyan is születik meg egy mesekönyv. Schönberg Éva írónő (portrénkon) elmondta, hogy már korábban is rendszeresen írt gyerekeknek, ezek az írások a Szemfülesben és Fürkészőben jelentek meg és később ezeket gyűjtötte kötetbe.

Az első mesekönyv, Az öreg tölgy meséi csupa izgalmas dolgot tartogat. A tölgyfaerdő titokzatos hely, sok furcsa élőlény otthona. Megtudhattuk, hogy az írónő előszeretettel választ kevésbé ismert növényeket és állatokat a mesék szereplőinek. A tölgyerdőben például találkozhattunk hőscincérrel, butabogárral, darázsölyvvel, fekete hunorral, fehér bogyójú fagyönggyel és még számos más élőlénnyel. A legérdekesebb az volt, hogy a bemutató során, rövid kisfilmek segítségével, mindezekkel meg is ismerkedhettek a gyerekek. A vetítés után játékos vetélkedőt tartottak, ahol a számot adhattak arról, hogy mit is jegyeztek meg a korábban elhangzottakból.

Ezt követően bepillantást nyerhettünk az illusztrátori munkába. Az írónő lánya, Schönberg Gréta, a könyvek illusztrátora mesélt arról, hogyan is készülnek a mesékhez a rajzok. Fázisonként nyomon követhettük egy-egy illusztráció megszületését.

A másik mesekönyv, amivel megismerkedhettek a gyerekek Totya, a városi galamb volt. Itt is állatok a főszereplők, mégpedig galambok. Szintén vetítéssel egybekötött bemutatót láthattunk, részletesen megismertetve a kisdiákokkal a galambokat, valamint azok fajtáit. Aztán kis ízelítőt is kaptunk a könyvhöz készült illusztrációkból, ezt követően pedig rajzfeladványok következtek, amelyeket nagy lelkesedéssel oldott meg a nézőközönség.

Szemfüles-és-Fürkésző-gyermeklapokat-kaptak-ajándékba-az-ügyes-gyermekek

Az ismertetés a továbbiakban is a gyerekek bevonásával, interaktív módon folytatódott. Ezúttal állatos hasonlatokat, majd pedig állatos szólásokat és közmondásokat kellett kiegészíteniük. A helyesen válaszolók Szemfüles, illetve Fürkésző gyermeklapokat kaptak ajándékba.

Végül kedvcsinálónak rövid részletet hallhattunk A könnyező fagyöngy meséjéből. Záróakkordként a gyerekek is tehettek fel kérdéseket, ami mindenki örömére, egy szinte se vége, se hossza beszélgetéssé alakult át.


Írta: Kerekes Terézia könyvtárvezető