Kétszázötven résztvevővel zajlott a jótékony célú kultúra napi bál

Idén nyolcadik alkalommal rendeztek Székelyhídon magyar kultúra napi jótékonysági bált. Január 23-án elegáns meghívottak érkeztek a múzeum épületébe, hogy igényes szórakozás mellett adományaikkal támogassák a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Székelyhídi Gyermek Jézus Otthonának kis lakóit.

A gyermekek kézen fogva kísérték a bálterembe az est fővédnökét, Gál Kinga európai parlamenti képviselőt, az Európai Néppárt alelnökét, Böjte Csaba ferences szerzetest és az esemény kiemelt, meghívott vendégeit. A gyermekek megható énekekkel kedveskedtek a vendégeknek. „Jól csak a szívével lát az ember” – hangzott a korán, sokat megélt gyermekek ajkairól. Majd Csaba testvér közelgő születésnapja alkalmából két kisleány előadásában köszöntő ének csendült. „Tenéked minden öröm, holtig adassék, s amellett semmi bánat ne barátkozzék” – énekelte angyali gyermekhangon a kis Karola, melyet követően a gyermekek fehér liliomszálakat nyújtottak át a meghívottaknak.

ÉNEKKEL KÉSZÜLTEK A GYERMEK JÉZUS OTTHON LAKÓI

A Himnusz közös éneklése után a rendezvényt Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere nyitotta meg, köszöntve a megjelent vendégeket, Gál Kinga fővédnököt, Böjte Csabát, Biró Rozália szenátort, Cseke Attila képviselőt, magyarországi és Bihar megyei polgármestereket, a gyermekeket és minden megjelent vendéget.

BIRÓ ROZÁLIA, BÉRES CSABA, BÖJTE CSABA, GÁL KINGA

Nyitóbeszédében örömét fejezte ki afelett, hogy a nyolc évvel ezelőtt megfogalmazódott célok immár valóra váltak. Hisz a székelyhídi kultúra napi bál társadalmi esemény lett, mely jótékony céllal hozza össze az embereket. Egy olyan esemény, amelyet várnak az emberek, és ennek ékes bizonyítéka az, hogy a bál meghirdetését követő 48 óra múlva minden belépő gazdára talált. A polgármester mindenkinek jó szórakozást kívánt és arra kérte a vendégeket, hogy véssék emlékezetükbe örökül, hogy Székelyhíd városa egy öszszekötő kapocs az anyaország és Erdély között.

Fel kell karolni minden magyar gyermeket
Gál Kinga, az est fővédnöke elmondta, hogy e zűrzavaros világban igazán a gyermekért van értelme tenni, kiállni és vállalni. „Soha, semmikor ennyire nem volt rászorulva a gyermekekre, a jövőt, a közösséget megtartó, a minket magyarnak és európainak megtartó gyermekekre, a bennük rejlő jövőre és lehetőségre mint most. Ezért nekünk minden magyar gyermeket fel kel karolnunk és lehetőséghez juttatnunk!” – hangoztatta. „Nekünk kötelességünk a hagyományos, bevált értékek mellett kiállni, azokat közelebb hozni a mindennapok emberéhez, hogy a fogódzók újra a család, a hit, egymás segítése, az egymás iránt tisztelet jegyében jelenjenek meg minden ember életében. Minden kiállásnak, mindegyikünk egyéni helytállásának közös eszméink és céljaink mellett minden egyes gyermek mellett értelme van” – zárta mondandóját a képviselő.

Böjte Csaba az irgalmasság évének fontosságáról beszélt. Az éhezőnek enni adni, a szomjazónak inni adni, a ruhátlant felruházni – e tetteket jelenti az irgalmasság. „Merjünk jónak lenni, merjünk szeretni, mert minden erőfeszítés, minden jó szó kacagássá és vidámsággá válik, s a pártfogottjaink a társadalom szövetének hasznos tagjai lesznek” – mondta Csaba testvér, és imádságra hívta az egybegyülteket.

Biró Rozália szenátor beszédében a magyar közösség megtartó ünnepeinek fontosságát hangsúlyozta. „Körül kell ülni az ünnepi asztalt akkor is, ha a fölöttünk lévő felhők szürkék. Egymás szemébe nézve, odafigyelve egymásra, el kell mondani imáinkat. Ha így teszünk a gondviselés majd megteremti azt a hangulatot, ami az ünnephez szükséges és megadja annak értelmét és ebből az együttlétből tudjuk nyerni az erőt a holnapokhoz, a folytatáshoz” – hangoztatta a szenátor.

A bál nyitótáncát a tavaly megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő székelyhídi Tini Dance Center táncstúdió táncosai mutatták be, akik egy Oláh Katalin által készített koreográfiát adtak elő. Bemutatkozásuk után teret engedtek a mintegy kétszázötven bálozónak.

NYITÓTÁNC A TDC ELŐADÁSÁBAN

Az est folyamán Tasnádi Ferenc, a Nagyváradi Állami Filharmónia előadóművésze Kodály és Bartók gyűjtéseiből népdalokkal, Bánk bán-részleteivel és népszerű operettslágerekkel szórakoztatta a báli közönséget.


Elkeltek a képzőművészeti alkotások

A magyar kultúra napi bálokon hagyománnyá vált az aukció is, melyen székelyhídi képzőművészek alkotásai, felajánlásai kerültek kalapács alá. Az idei aukció teljes bevétele 15 440 lej, melyet a szervezők a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Székelyhídi Gyermek Jézus Otthonnak ajánlottak fel.

Megválasztották a 2016-os kultúra napi bál királynőjét, Baczoni Biankát, aki a tavalyi győztestől, Szűcs Ilonától vette át a koronát. Udvarhölgyei Rácz Anita és Hegyessy Tünde lettek. Az est folyamán tombolasorsolás is volt, mely eredményeképpen sokan értékes ajándéktárgyakkal, különleges borokkal és a legszerencsésebb család egy Hajdúszoboszlón eltöltendő pihentető hétvégével gazdagodott.

HEGYESSY TÜNDE, BACZONI BIANKA ÉS RÁCZ ANITA

A sok-sok támogató mellett köszönet illeti a debreceni Ász Party Service-t, mely a bál 250 résztvevője számára ingyen biztosította és szolgálta fel a finom étkeket, valamint Tusnádfürdő polgármesterét, aki a egy teljes ellátású pihentető hétvégét ajánlott fel a legtöbb gyerekes bálozó pároknak. Így Albert Tibor jóvoltából két család, azaz tíz fő élvezheti a székely vendégszeretetet.

A kultúra napi bál sikeréhez nagyban hozzájárult a Fodor Sándor, Bajnok Csaba és Újlaki Sándor alkotta President zenekar, amely hajnalig szolgáltatta a talpalávalót a vidám bálozó közönség számára.


Írta: Fekete Katalin