Három borongós, záporokkal tartkított nap után vasárnap végre beköszöntött a szikrázó napsütés a SzabadságFeszt helyszínére. Ez egyet jelentett azzal, hogy a Margitta Városi Strand medencéi megteltek fürdőzőkkel, és már kezdődhetett is a nap.

A vasárnap reggelt egy laza, de komoly témájú beszélgetéssel nyitotta Demian Zsolt a Csináljuk a fesztivált rádióműsorban, amit a medence szélén ülve ejtett meg vendégével, Szabó  Józseffel, a  Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökével. A több mint egy órás beszélgetés során számos, az ifjúságot érintő témát boncolgattak az egyre nagyobb számú hallgatóság előtt. A beszélgetés végén Szabó József vette át a kérdező szerepét, amikor is a margittaiak fesztiválhoz való hozzáállásáról faggatta a műsorvezetőt, miközben azt figyelték ki csobban a legszebben. A rádiós beszélgetés után a kérdező Zsolt felvette a „sportkommentátor” szerepét, ugyanis a medence különböző vízes vetélkedőknek adott később helyet, mint a matraccal úszás, matracon húzás és társaik. Ezek mellett helyet kapott még a lábtenisz, a strandröplabda és a foci minibajnokság, és a folyékony szappanos hasoncsúszda is mire délre járt az idő.

Délután az érdeklődés a strand melletti parkolóban álló színpad felé irányult, mert miután a régiónkból érkezett kétéves Acélszív rock banda előadta dalait megkedődött a Miss SzabadságFeszt szépségverseny döntője. A zsűriben helyet foglalóknak ugyan nem volt egyszerű dolguk, végül mégis sikerült egyetértésre jutniuk abban, hogy a fesztivál szépe Rácz Henrietta, udvarhölgyei pedig Gergely Jessica és Szűcs Nóra legyenek. A szépségkirálynő-választásnak volt egy online, a Facebookon történő lájk-gyűjtögető oldala is, amelyet viszont Ieremias Éva nyert közel 900 „tetszikeléssel” a feltöltött képe alatt. Miután a szervezők átadták a díjakat és a szépségek letipegtek a színpadról, helyüket, a nagyváradi Művésztei Líceum fiatal növendéke, Oana Pereț vette át különböző közismert dalok sikeres előadásával, majd a roccké lett ismét a főszerep és érkezett a nagyszalontai Wrong Way együttes. Az pedig, hogy a Megasztár 2010-es évadának nagyváradi középdöntőse, Páll Tímea mennyi rockot énekelt vagy mennyit nem már nem sok mindenkit zavart, hiszen a lány remek hangjával mindenkit meg tudott szólítani a közönség soraiban. Sajnos a hangulati ívben azonban csúszás következett be és a várva-várt Zanzibárra, az ugrálva énekelésre és fejrázásra még sokat kellett várnia a közönségnek, de szerencsére az élmény mindenkit kárpótolt, Terecskei Rita és társai most sem okoztak csalódást. A fesztivál végére majdnem teljesen kiürült a strand területe, mert a nagymedencében leengedték a vizet és a szokásos estei Dj-s party is elmaradt, viszont még így is sokan együtt üldögéltek feszült figyelemben a nagy kivetítők előtt, mert – mint tudjuk – a 2014-es SzabadságFeszt egy napon ért véget a labdarúgó világbajnoksággal.

 

 

Ér hangja