Alaposan megtréfálta a július végi csokalyi Családi Napot a változékony időjárás. Verőfényes napsütés kísérte a református templomba igyekvő híveket, ahol a rendhagyó ünnepi istentiszteleten Tokár Sándor tiszteletes örömének adott hangot, hogy a település lakói összefogva, akár egy nagy család, vállvetve készítették elő a programokat. Ezután Thurzó Sándor József brácsaművész játékában gyönyörködhettünk, majd zenés vers következett a Sola Fide keresztény kulturális csoport előadásában.

Reményre ad okot és nemzetünk megmaradásának záloga, hogy van olyan rendezvény, amit a családnak szentelnek. A család és az egyház azok a szerkezeti elemek, melyek megtartották a magyar közösséget itt a Kárpát-medencében több mint ezerszáz éven keresztül. A Fényes-kúria helyén kialakított parkban tartott megemlékezésen Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere hangsúlyozta, hogy ennek a rendezvénynek lelke van, és akik itt vannak, azok ezt érzik is. „Itt megmaradt az a kivesződő társadalmi tér, ahol az emberek tudnak találkozni, beszélgetni. Igen egyenek is, meg igen igyanak is, de a gyermekek is találják meg magukat. Legyen egy kis sporttevékenység és tudjuk élvezni a kultúrát, és ha e mellé a Jóistent is mellé rendeljük, azt gondolom, ez egy kerek program” – mondta a városvezető.

Nagyon fontos, hogy a családi napot nyolcadik éve rendezik meg Cso­kalyon, egy olyan településen, amelyiknek megvan a maga híres szülötte, Fényes Elek statisztikus. „Jó példa ő mindannyiunknak arra, hogy 2019-ben is a család kötelékében az egyházzal együtt kicsi közösségekben is születtek és születhetnek nagy emberek” – hangzottak az eseményt jelenlétével megtisztelő Cseke Attila, Bihar megyei RMDSZ-szenátor szavai.

Meleg Vilmos színművész szavalatát és az ünnepi beszédeket követően a Fényes-mellszobor, Mihály Gábor alkotásának talapzata megtelt koszorúkkal. A ceremónián a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület és a székelyhídi Pusztai Farkasok álltak őrt.

A szabadtéri főzőverseny résztvevői oklevelet kaptak, a finomabbnál finomabb falatok pillanatok alatt tűntek el a bográcsokból. Aztán viszont hirtelen leszakadt az ég, amikor a robikapák készenlétben álltak a délutáni megmérettetésre, a focipályán pedig a csapatok még rúgták a bőrt. Így a Székelyhíd–Csokaly döntő mérkőzés (4-0) négy megszakítással ért véget szakadó esőben. Bár a szeszélyes időjárás részben meghiúsította a délután és est programjait, tartalmas, élménydús rendezvényt mondhatnak magukénak a csokalyiak.


Sugárzó templomfényképek kiállítása

Fórián Andrea tavaly megjelent verseskötete mellé keresett valamilyen izgalmas forrást, ami az istenes versek hangulatához igazodik, valami többletet hordoz, de mégis más. Így talált rá a templombelsők fényeinek, tárgyainak játékát megörökítő pillanatfelvételekre. A szakrális fotóművész művei, a Templomfotogrammák című kiállítás képei a gyülekezeti teremben kaptak helyet, a megnyitón Gavrutza Tibor festőművész, nyugalmazott református lelkipásztor méltán mondta, hogy sugárzik belőlük a hit, a szeretet és a reménység.


Írta: Rupárcsics Csilla Judit