„Pénzt vagy örök életet!” – ezzel a címmel szervezték meg a július harmadik hetében a Vakációs bibliahetet a hegyközszentmiklósi iskolában. A rendezvény Királyhágómelléki Református Egyházkerület idei nyári gyermekmisszós heti programja alapján zajlott.

Az ember mindig keres valamit, már kicsi kortól keressük a barátokat, a játszótársakat, valami értéket. A gyermekeknek öt bibliai történetet mutattunk be, melyek valódi, igaz, örök értékekre hívják fel a figyelmüket. A bibliahéten a kerettörténetben a kalózok – Rőtszakáll, Balkampó és Okoskalóz – keresték az igaz kincset. Naponta más-más szigeten kötöttek ki, és más dolgot találtak. Kronosz szigetén egy órát találnak és egy történetet (a szőlőmunkások példázatát) találtak a kincses ládában. A példa alapján a gyerekek megtanulták, hogy az Istennel töltött idő értékes és fontos. A történetet árnyjáték segítségével mutattuk be a gyerekeknek.

Második nap Valentin szigetére érkeztek, ahol a kincses láda egy szívet és egy újabb történetet tartalmazott a templom megtisztításáról, hogy milyen fontos a szívünk megtisztítása is. Együtt mondtuk a napi aranymondást: „az én házam az imádság háza”. Szerdán a kalózok Karitász szigetére hajóztak, az özvegyasszony két fillérjének példázatát ismerték meg. Itt a szívből való adakozás szép példáját mutatta meg Jézus számunkra. Ugyancsak szép példa Albert Schweitzer Nobel-díjas tudós élete, aki az egész emberiségért munkálkodott, feleségével a teológia és zenei tanulmányok mellett kitanulta az orvos szakmát is, és Afrikában kórházat alapított, életét a tudománynak szentelte. Csütörtökön Mindenki szigetén kötöttek ki a kalózok. Az itteni kincses láda egy embercsoportot és az elveszett drachma történetét rejtette. Innen mindenki felismerhette, hogy a csoport minden egyes tagja egyformán értékes. Pénteken a kalózok a Királyok szigetén kötöttek ki és egy Bibliára leltek a Zákeus esete mellett, aki, miután találkozott Jézussal, megtért és megváltozott. Ahogyan a kalózok is a hét folyamán nagy változásokon mennek keresztül, végül megismerik és felismerik Jézust. A végén a kalózok hívő kalózokká lesznek, akiknek fő célja az lesz, hogy másokkal is megismertessék Krisztust, a Megváltót, mert csakis általa lehet örök életünk.

Minden nap áhítattal kezdődött, aztán bemutatták a nap példázatát, majd következett a kézimunkázás, amit a gyermekek mindig nagy örömmel készítettek el és vittek haza. Volt játék, tánc, csapatverseny, mely során mindenki győztes volt. Naponta uzsonnával kedveskedtek a szülők, édesség, fagyi, forró csoki süti és az elmaradhatatlan lángos. Vasárnap az istentisztelet végén a gyermekekkel rövid összefoglalót tartottunk a héten tanult értékekből, történetekből, énekekből, amit Fehér Renáta kántornő tanított. Köszönjük a gyereknek a részvételt, Árus Csongor László lelkésznek az áhítatokat, Kaszoni Mária gyógypedagógusnak, Tóth Tünde óvónőnek, Palásti Aletta tanárnőnek a segítségét. Hálát kell adjunk Istennek mert naponta több mint hetven volt a gyermekek létszáma, akik szívesen jöttek az alkalmakra. „Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.” (Mt 6,21)

Béres Angéla


Írta: Ér hangja