Permakultúra kertészetet hoz létre a nagyváradi Ecotop Alapítvány a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum kertjében. A civil szervezet és az iskola diákközössége közös projektje a Polgár-Társ Alapítványnak leadott nyertes pályázatának köszönhetően valósul meg, a részleteket bemutató keretében ismertették a középiskola diákjaival.

A permakultúra hagyományos mezőgazdasági tevékenység volt kétszáz évvel ezelőtt, amit a modern társadalom újból felfedezett – tudhatták meg a diákok Mircescu Eleonorától, az Ecotop Alapítvány elnökétől. Ez a gazdálkodási eljárás hasonlít, de mégis eltér a biokertészettől. Magaságyásokat lehet képezni ágakból, komposztból, szalmából, szénából és abba ültetni a növényt.

Előnyei, hogy nem szükséges az ásás hozzá, és nem gyomosodik annyira, mintha a földbe ültetnénk. A lényege, hogy minél kevesebb munkával elérjük a kívánt eredményt. A háztáji kertészkedés mellett nagyobb területeken is alkalmazható, általában kombinálják a gyümölcsfák, cserjék ültetésével. Az Ecotop Alapítvány 1991-ben alakult, fennállása alatt hat-hétszáz önkéntes fordult meg a szervezetnél, nagyon sokrétű a tevékenységük a környezetvédelem terén , többek között környezeti neveléssel vagy éppen védett területekkel is foglalkoznak. Nem első alkalommal járnak a városunkban, 2017-ben a Csíkos-tó és a székelyhídi Natura 2000 terület védnökei voltak, és bár 2018-ban az állam elvette a civil szervezetektől a védelmi jogot, az alapítvány továbbra is foglalkozik védett területekkel.


Írta: Szyártó József László