^ Vissza Fel
Ecotop címke bejegyzései:

Előadás a permakultúráról

Diáksarok  ,   2022. augusztus 28. vasárnap 

Permakutúráról szóló előadás zajlott augusztus 26-án a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum biológia laboratóriumában. Az előadást a nagyváradi Ecotop Alapítvány településünkön jelenleg is futó Biofloramix – székelyhídi városi kert elnevezésű programjának keretében szervezték. A program már tavasz óta zajlik a székelyhídi tanintézményben, amelynek során többek között magaságyásokat alakítottak ki, valamint ezekkel, illetve a komposztálással kapcsolatos előadásokat is meghallgathattak már az érdeklődők.

Mostani előadónk, Sorin Pavlenco a multikulturalitással kapcsolatban viccesen megjegyezte, hogy ő ukrajnaiként eljött Székelyhídra, hogy románul tartson előadást az itteni, főként magyar anyanyelvű hallgatóságnak.

Permakultúra kertészet útján a Petőfi-líceum

Permakultúra kertészetet hoz létre a nagyváradi Ecotop Alapítvány a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum kertjében. A civil szervezet és az iskola diákközössége közös projektje a Polgár-Társ Alapítványnak leadott nyertes pályázatának köszönhetően valósul meg, a részleteket bemutató keretében ismertették a középiskola diákjaival.

A permakultúra hagyományos mezőgazdasági tevékenység volt kétszáz évvel ezelőtt, amit a modern társadalom újból felfedezett – tudhatták meg a diákok Mircescu Eleonorától, az Ecotop Alapítvány elnökétől. Ez a gazdálkodási eljárás hasonlít, de mégis eltér a biokertészettől. Magaságyásokat lehet képezni ágakból, komposztból, szalmából, szénából és abba ültetni a növényt.