Permakutúráról szóló előadás zajlott augusztus 26-án a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum biológia laboratóriumában. Az előadást a nagyváradi Ecotop Alapítvány településünkön jelenleg is futó Biofloramix – székelyhídi városi kert elnevezésű programjának keretében szervezték. A program már tavasz óta zajlik a székelyhídi tanintézményben, amelynek során többek között magaságyásokat alakítottak ki, valamint ezekkel, illetve a komposztálással kapcsolatos előadásokat is meghallgathattak már az érdeklődők.

Mostani előadónk, Sorin Pavlenco a multikulturalitással kapcsolatban viccesen megjegyezte, hogy ő ukrajnaiként eljött Székelyhídra, hogy románul tartson előadást az itteni, főként magyar anyanyelvű hallgatóságnak.

Maga a téma, a permakultúra nemcsak érdekes, de aktuális is, hiszen az ökológiai, fenntartható mezőgazdaságot takarja, amely a természetes folyamatokat használja a mesterséges, vegyszeres eljárások helyett.

Az előadó nemcsak elméleti felkészültségét mutatta be, de rengeteg fotóval illusztrálta mondanivalóját, amely képek zöme a saját gyakorlati tapasztalatáról árulkodott, hiszen ukrajnai otthonában készültek, illetve az utóbbi hónapok kényszerű nagyváradi tartózkodása alatt, amikor is megyeszékhelyünkön is kamatoztatta szaktudását.

Az előadás címét adó fogalom megalkotója és úttörője Bill Mollison ausztrál kutató. Maga az eljárás nagyon modernnek mondható, hiszen majd félévszázada fektették le csupán az alapjait. Az elnevezés a permanens (állandó), illetve az agrikultúra (mezőgazdaság) szavak összevonásából született.

Munkásságának bemutatásán keresztül szó esett még a téma egy másik nagy szakértőjéről és művelőjéről, Sepp Holzer osztrák gazdálkodóról is, aki több könyvet is publikált a témában.

Rengeteg gyakorlati tapasztalatot is megosztott az előadó a jelenlévőkkel többek között a magaságyások létrehozásáról, a különböző növényfajok társításáról és a mulcsozásról (fakérget, -nyesedéket, leveleket, szalmát, komposztot vagy más anyagokat felhasználó talajtakarásos kertművelés – szerk. megj.).

A projekt jelenlévő vezetője, Mircescu Eleonóra megköszönte az előadást a szakembernek, majd meghívta egy rövid kötetlen beszélgetésre a jelenlévőket. Reméljük ez a maga nemében úttörő program jó táptalajra talál Székelyhídon, gyökeret ereszt és bő termést hoz majd.


Írta: Cservid Levente