Vidáman búcsúztatták a telet a tanintézményekben

 

Mi a farsang?

A farsang a vízkereszt (január 6.) és a nagyböjt kezdetét jelentõ hamvazószerda közötti idõszak. Hagyományos, a színes télbúcsúztató néphagyományokra épülõ vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik. Csúcspontja az utolsó három nap, a farsang farka (farsangvasárnaptól húshagyókeddig), ami nagy mulatságok közepette ünnepelnek világszerte (közismert a velencei vagy a riói karnevál). A farsanghoz kötõdik az úgynevezett torkos csütörtök, a hamvazószerdát követõ nap is.

 

Találékony elõadás a Petõfi-líceumban Caramboll-koncerttel fûszerezve

Nagyszámú közönség elõtt rendezték meg idén a székelyhídi Petõfi Sándor Elméleti Líceum diákjai és tanárai farsangi elõadását a munkásklubban február 17-én, pénteken. A négy tizedik osztály által szervezett mûsor megkezdése elõtt új helyi diákzenekar, a Caramboll lépett színpadra. A zenekar öt tagból áll, Balogh Boglárka énekes, Holþer Anett ritmusgitáros, Kulcsár Alex basszusgitáros, Makra Gábor szólógitáros és Pop Dávid dobos. Bemutatkozásukat nagy taps jutalmazta.
A farsangi elõadásra való készülõdés nyilván ebben az évben sem volt zökkenõmentes, de a végeredmény nagy sikert aratott. Az elõadás során megtekinthettünk különbözõ mûfajú elõadásokat, láthattunk sztárparódiát, figyelemmel kísérhettük, hogy néhány tanár hogyan kezeli a hirtelen jött kényes és tizennyolcas karikát igénylõ kérdéseket, találkozhattunk ValóVilágba illõ jelenetekkel, betekintést nyerhettünk többek között a Rómeó és Júlia színdarabba, valamint a Hupikék Törpikék életébe is egy kis jelenet erejéig. Minden témában és mûfajban feltalálták magukat mind a diákok, mind a tanárok. Az egész közönség számára szórakoztató program volt.
F. E.

 
A felnõttek is gyerekek lehettek az érköbölkúti óvodában

Nagy kíváncsisággal várták az érköbölkúti óvodások február 24-i farsangi ünnepség napját. A kicsik már reggel megérkeztek az óvodába, ahol még apró készülõdésekkel, gyakorlásokkal foglalkoztunk. Délre megérkeztek a szülõk is, a gyerekek nagy örömmel végre felvehették az otthon elkészített jelmezeket. Óvodánkban elsõ alkalommal a szülõk is különbözõ ötletes jelmezbe öltöztek. Így a felnõttek is pár órára újra gyerekek lehettek és önfeledten szórakozhattak a gyermekekkel, minden gondot félretéve.
Az ünnepség elsõ részében a gyerekek télûzõ verseket és énekeket adtak elõ, majd versikékkel bemutatták az erre az alkalomra készített jelmezüket is. A gyerekek után a szülõk és az óvónõk (Rákóczi Irén Gyöngyi és jómagam) is bemutatták a jelmezeiket. A jelmezbemutató után Zsigmond Levente, óvodánk felelõs tanára köszöntõ beszéddel egybekötve a gyerekeknek és a szülõknek is kisebb ajándékot, valamint oklevelet nyújtott át.
Az oklevelek és ajándékok kiosztása után következtek a vetélkedõk, amelyen egyaránt részt vettek a gyerekek és a szülõk. Az elsõ versenyszámban a szülõknek kellett felfûzött fánkot etetniük a gyerekekkel anélkül, hogy bárki hozzáérne a fánkhoz. Fordított felállásban persze a felnõtteknek gyorsabban ment a fánkevés. A második vetélkedõ a székfoglalójáték volt. Ugyancsak elõbb a gyerekek játszottak – mivel velük szinte mindennap játszodjuk ezt –, ezért õk mutatták be a játék menetét, majd itt is a szülõk folytatták, akik nagyon könnyen beletanultak. A vetélkedõk után elérkezett a megérdemelt evés-ivás, bulizás ideje.
Szeretném megköszönni az ünnepségünk megszervezésére kapott segítséget az elõbb említett felelõs tanárunknak és a szülõknek. Remélem, hogy farsangi ünnepségünk elég volt ahhoz, hogy elûzzük az idei hideg telet.
R. R.

 
Ereszcsöpögõs-fánkos szentmiklósi téltemetés

A hegyközszentmiklósi általános iskolában is farsangi maskarát öltöttek az I–VIII. osztályos diákok, annyi más iskolához hasonlóan február végén. Bár a hó láttán huncutul csillogó szemek nem arról árulkodtak, hogy fõ céljuk a tél elûzése lett volna, mégis úgy tûnik, sikerült a hideget elijeszteniük, hiszen a farsang napján az ereszek vadul csöpögni kezdtek.
Nem is lehet ezen meglepõdni, ugyanis a helyi kultúrotthon színpadán Zorrók, farkasok, csontvázak, múmiák, öregasszonyok, hercegnõk és még sok érdekes figura együtt igyekezett napot csalogatni az égre. Bár a gyerekeknek nem sok idejük volt felkészülni a nagy napra, hiszen a farsang idõpontja csak az utolsó pillanatban vált biztossá, mégis igyekeztek kitenni magukért. Akinek nem sikerült jelmezét tökéletesen elkészíteni, az a háromtagú zsûrit tánccal vagy énekkel próbálta meggyõzni arról, hogy megérdemli a számos díj egyikét.
A zsûri ezúttal nem is volt annyira szigorú, hiszen minden színpadra lépõ gyerek kapott részvételi oklevelet és egyéb apró hasznos ajándékokat, az elsõ három helyezett pedig valamivel több, ugyancsak hasznos meglepetéssel gazdagodott. Miután minden osztály bemutatkozott és jutalmukat is megkapták, következett a számukra talán legértékesebb ajándék, a jól megérdemelt buli. Errõl természetesen a fánkok sem hiányozhattak: a szülõk szorgos munkájának köszönhetõen szinte megszámlálhatatlan számban díszítették a farsangi asztalt.
P. E.

 
Bál, bál maszkabál, köbölkúti karnevál

Télbúcsúztató mulatságot tartottak az érköbölkúti általános iskolában február 23-án, szerdán, ahol a kis- és nagydiákok jelmezeikkel, táncukkal és hangos mulatozásukkal próbálták meg elriasztani a telet. A farsangi mulatság fõszervezõje Zsigmond Levente tanár és osztálya volt.
A karnevál reggel vette kezdetét a népszokások túrájával, amelyben minden osztály két-három hónaphoz kötõdõ népszokásokat mutatott be (a hónapokat korábban sorshúzással választották ki). A népszokások túráját az elemisek nyitották, majd az V–VIII. osztályosok folytatták hónapjaik népszokás-ismertetésével. Az elõadásokban közönség találkozhatott a vízkereszttel, szalmabábu-égetéssel, a húsvéti locsolás változataival, búzakaszálással és kévébe kötéssel, ezenkívül még szüreti mulatsággal, Márton napjával, Luca-székkel és sok más érdekes és lassan elfeledett népszokással. Szem nem maradt szárazon. A gyerekek bemutatóját szigorú zsûri pontozta, értékelte és díjazta.
A gyerekek jelmezes bemutatóján az õskorszak dinoszauruszától kezdve Ludas Matyiig mindenki képviseltette magát, a jelmezeknek csak a képzelet és az anyukák kreativitása szabott határt.
A kisdiákok felvonulása után a tanárok és tanítónõk jelmezes bemutatója következett. Míg a zsûri összeült és munkáját végezte, addig az I–VI. osztályos kisdiákok és az V–VII. osztályos lányok szórakoztatták a közönséget táncaikkal.
A népszokások túrájának díján és tortáján – melyet a fõszervezõ édesanyja készített – két csapat osztozhatott: az I–VI. osztályosok Oláh Éva, Kovács Laura, Szûcs Katalin és jómagam vezetésével, illetve az V. osztály Rákóczi Lajos irányításával. A jelmezversenyen a képzeletbeli dobogó legfelsõ szintjére Varga Viktória, Botos Stefánia, Bádon Ottó, Kiss Mátyás, Kovács Dániel, Bartus Balázs, Horvát Beatrix, Katona Róbert, Molnár Krisztofer és Paksi Imre állhattak. A tanárok jelmezes bemutatóját a farsang fõszervezõje nyerte.
Mindenki nagyon jól érezte magát, minden kicsi és nagy megtalálhatta a neki tetszõ mûsorszámot.

G. A.

 
Farsangoltak a székelyhídi Méhecskék

„Itt a farsang, áll a bál,
keringõzik a kanál.
Csárdást jár a habverõ,
bokázik a máktörõ.” (Gazdag Erzsi: Itt a farsang)

 

Farsangi mulatságot tartott a székelyhídi református napközi Méhecske csoportja. Az apróságok már hetek óta készülõdtek, két óvónõjük, Bozsóky Orsolya és Elekes Anna segédletével, hogy a nagy napon levegyék a lábukról leendõ közönségüket.
Ez minden bizonnyal sikerült is, hiszen már a mûsor kezdete sem volt mindennapinak nevezhetõ. A kis maszkurások minden lépését sztárokat kísérõ fotósok meglepõ nagyságrendû hada követte. Amikor mindenki elfoglalta a helyét, felcsendült az elsõ ének, melyet Elekes Anna farsangi beszéde követett, melyben elmesélte a farsangi hagyományok rövid történetét.
A beszéd után katica-óvónéni (Bozsóky Orsolya) bevezette a kis jelmezesek verseit, akik mind nagyokat megszégyenítõ bátorsággal álltak a rivaldafényben és teli torokból szavalták rövid és frappáns verseiket. Volt itt újságárus, varázsló, illatos kisvirág, tündérek, sütõtök, doktornõ, foltos bocik, Jancsi bohóc, tigris és oroszlánok, nindzsa, de még Aranyhaj is tiszteletét tette e jeles eseményen. A verseket, még néhány népdal eléneklésével koronázták, melyeket vígan dúdolt a népes gyereksereg.
A siker persze nem maradt el, a jelenlévõk vastapssal jutalmazták a kis mûvészeket, akiket a létavértesi óvoda két képviselõjébõl (Janka Gáborné és Kántor Lászlóné) álló kéttagú zsûri ajándékcsomaggal és oklevéllel jutalmazott.
A nagy izgalmak után elérkezett a várva várt buli is, ahol finomságokkal megrakott asztalok vártak kicsikre és nagyokra. A bál végén az esemény fõszereplõi vidáman s talán kicsit fáradtan tértek haza, titkon már arra gondolva, hogy minek is öltözzenek majd be a következõ farsangon.
V. B.

 
Játékok, versek, varázslatok az érolaszi kisiskolások és óvodások ünnepén

Nagyon készültek a február 24-én tartandó farsangi ünnepségre az érolaszi általános iskolások és óvodások. Az Érolaszi Általános Iskola épületében tartott mulatság kezdetén bemutatkoztak az ötletes álruhákba öltözött gyerekek, elõször az ovisok, majd iskolások is, utóbbiak versek segítségével. A farsangot köszöntõ verseket követõen kvízjáték, lekváretetõ verseny, lufitaposó verseny következett. A gyerekek saját varázslási, pantomimezési elõadással is készültek.
A játék, móka, szavalások után mindenki kiment az udvarra, és elégették a kiszebábot. Ezt követõen a gyerekek elfogyasztották a fánkot és a teát, amelyet Komsa Cecília, az egyik gyerek anyukája készített az ünneplõk számára. (Ezúton is szeretnének köszönetet mondani neki a felajánlásért és jó szándékért.) A szavalások és falatozás után pedig buli vette kezdetét, amely alatt a gyerekek táncolhattak és szórakozhattak.
A farsangi ünnep mindenhol hagyomány, mindenki szeret megemlékezni róla, így az iskolapadban a gyerekek is nagyon örülhettek egy kis ünnepi kikapcsolódásnak.
F. E.

 
Összeállította:

Fazekas Evelin, Gõdér Andrea, Rațiu Rozália, Pap Enikõ, Ványa Blanka