A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjainak és pedagógusainak csapata április 19. és 22. között magyarországi látogatáson vett részt a határtalanul pályázati programnak köszönhetően.

A tatabányai Árpád Gimnázium és a székelyhídi Petőfi között több mint 6 éves szoros és élő kapcsolat van, amelyet már testvériskolai együttműködés is szentesített. Csak az idei évben ez volt a 3-ik találkozás a 2 iskola képviselői között.

Jelen program keretein belül április 19-én, csütörtökön a budapesti Petőfi irodalmi Múzeum meglátogatására is sor került, amelyben Arany kiállítás is helyet kapott. A program elnevezése: „Aranyhíd a határok felett” Arany Jánosra utal, 201. születési  évfordulójának emléket állítva. Következett a Nemzeti Sírkert felkeresése, amelynek során a modern technika árnyoldalaira is fény derült, hisz a GPS hathatós segítségével mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy Budapesten két Fiumei út is van… A Nemzeti Sírkertben a jelenlevők tiszteletüket tették többek között gróf Batthány Lajos, Arany János, Kossuth Lajos, Deák Ferencz és Ady Endre sírjánál, emellett sok híres történelmi, irodalmi, politikai és közéleti személyiség síremlékét is megtekintették.

Pénteken a Pannonhalmi Bencés Főapátság, Győr belvárosának és a komáromi Monostori erődnek a látogatása következett, ezeket kisebb kulturális és természettudományi túrák fűszerezték.

A szombati reggelen a tatabányai Vértes Agórája nevű művelődési központ zsúfolásig megtelt az ünneplőbe öltözött diákokkal, itt került megrendezésre az Árpád Gála, amlynek keretén belül testvériskolánk kiemelkedő tanulmányi és verseny eredményeiről számolt be. A felsorolásokat színvonalas műsorszámok színesítették, ennek a keretén belül kapott helyet a székelyhídi diákok Arany összeállítása is. Ugyancsak szombaton látogattuk meg a majki Kamalduli Remeteséget majd Tatabányára visszatérve a bátrabbak a Kő hegyen található Via ferrata megmászásával töltötték a délutánt, a kevésbé merészek számára alternatív programként a Turul madaras emlékmű megtekintése és a Razinger Vince kilátóig tartó séta kínálkozott.

 

Vasárnap a székelyhídiak az alsógallai katolikus templomban szentmisén vettek részt, majd az Aranyos vetélkedő következett, amelyben a két tanintézmény diákjai vegyes csapatösszeállításban mérték össze Aranytudásukat.

A búcsú következett, amely nem hosszú időre szól, hiszen a résztvevő tatbányai diákok május végén látogatnak a mi vidékünkre.

Összefoglaláskép csak annyit mondhatunk: Köszönjük neked Árpád, hogy Arany nevében megvendégelted Petőfit.

Cservid Levente

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatója


Írta: Ér hangja