^ Vissza Fel
Érmelléki Kórustalálkozó címke bejegyzései:

Minden alkalommal bővül az érmelléki dalolók, nótázók családja

Kultúra  ,   2018. október 31. szerda 
 Megnézték: 66

Közösen énekeltek a határon innen és határon túli meghívott kórusok a tizennegyedik alkalommal megrendezett Érmelléki Kórustalálkozón a székelyhídi városi múzeumban.

Kodály Zoltán zeneszerző szavai hívták találkozóra a több mint kétszáz népdalkedvelőt Székelyhídon október 27-én, a XIV. Érmelléki Kórustalálkozó alkalmából: „Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk,/ Szebb, ha ketten összedalolnak,/ Aztán mind többen, százan, ezren,/ Míg megszólal a nagy harmónia, / Amiben mind egyek lehetünk.”

Tízéves a Búzavirág népdalkör

Kultúra  ,   2015. november 22. vasárnap 
 Megnézték: 479

A XI. Érmelléki Kórustalálkozón kettős ünnepet ültek a résztvevők

„Amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy létezik.” Ezzel a Sütő András írótól származó gondolattal hívták és várták az érmelléki és anyaországi kórusokat a székelyhídi munkásklubba a magyar nyelv napját követő napon, november 14-én.

A meghívásnak tíz kórus és egy citerazenekar mintegy kétszáz tagja tett eleget, hogy a dallam szárnyán eltöltsön egy közös, éneklős délutánt. A XI. Érmelléki Kórustalálkozó egyben a Székelyhídi Búzavirág Népdalkör megalakulásának tizedik évfordulója méltó megünneplését is jelentette.

A kórustalálkozón köszöntő beszédében Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő elmondta: a romániai magyarság életében hatalmas eredményként éljük meg, hogy november 13-a immár hivatalosan ünnepelhető ékes magyar anyanyelvünk napja. Sok tárgyalás, kompromiszszumkötés előzte meg a magyar nyelv napjának parlament általi elfogadását, hisz a meglévő RMDSZ-es képviselői szavazatok mellé még 250-et kellet szerezni más pártbéli kollégáktól. „A magyar nyelv kifejező ereje és a magyar dallamvilág összhangja képes egyedül arra, hogy tökéletesen kifejezze a magyar ember érzelmeit, akár egy ilyen kórustalálkozón is” – mondta a képviselő.

A közös éneklés öröme

Kultúra    2013. november 27. szerda 
 Megnézték: 409

Tizedik alkalommal találkoztak az érmelléki kórusok

Együtt énekeltek az Érmellék meghatározó kórusai, férfi, női, vegyes karok és ráadásként egy citerazenekar is Székelyhídon november 23-án a munkásklubban. A régió kórusainak tizedik találkozóján a margittai Horváth János Társaság vegyes kórusa, az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, az Érszalacsi Örökzöld Asszonykórus, az Érkeserűi Népdalkör, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Szentjobbi Hagyományőrző Asszonykórus, a Nyíradonyi Pávakör, a Székelyhídi Búzavirág Dalkör, a rendező Székelyhídi Férfikórus és az Érmihályfalvi Bartók Béla Hagyományőrző Citerazenekar mutatták be műsoraikat. A vendégeket Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere köszöntötte és kívánt kellemes együttlétet a találkozó idejére. Az előadások végén a résztvevők közösen énekelték el a magyar és a székely himnuszt, majd ünnepi vacsora közben beszélhették meg a kórustagok az elmúlt egy év eseményeit és jövő év terveit.
A rendezvényt a Pro Székelyhíd Egyesület és a város önkormányzata szervezte.

Székelyhídon tizedszer találkoznak a régió kórusai

Ajánló    2013. november 20. szerda 
 Megnézték: 428

November hó utolsó előtti szombatján hagyományosan összegyűlnek Székelyhídon az Érmellék meghatározó kórusai, férfi-, női- vegyes karok, és ráadásként egy citera zenekar is fellép, hogy együtt énekléssel tisztelegjenek egymásnak és a közös dalolás örömének.

A Pro Székelyhíd Egyesület és a város önkormányzatának szervezésében idén tíz kórus mutat be műsort 18:00 órai kezdettel a helyi munkás klubban, a sorrend nem, viszont a résztvevők eldöntettek: a Margittai Horváth János Társaság vegyes kórusa, az Érmihályfalvi Veres László Zsolt városi kórus, az Érszalacsi Örökzöld Asszonykórus, az Érkeserűi Népdalkör, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Szentjobbi Hagyományőrző Asszonykórus, a Nyíradonyi Pávakör, a Székelyhídi Búzavirág Dalkör, a rendező Székelyhídi Férfikórus és az Érmihályfalvi Bartók Béla Hagyományőrző citera zenekar műsora tekinthető meg ingyenesen. A szervezők minden látogatót szeretettel várnak!

Együtt énekelni jó

Kultúra  ,   2012. december 3. hétfő 
 Megnézték: 373

Baráti hangulatban zajlott a IX. Érmelléki Kórustalálkozó november 24-én a székelyhídi lakodalmas házban. Minden jelenlevő érezte, hogy ez a rendezvény kiváló alkalom a találkozásra, a bemutatkozásra, a barátkozásra és a kapcsolatok ápolására is, hiszen az évek során a visszatérő vendégként résztvevő kórusok tagjai között igaz barátságok alakultak ki.