Keljetek fel jó pásztorok!  közvetítették a jó hírt az angyalok

Az advent a várakozás időszaka, amikor mindenki kitisztítja szívét, hogy befogadja a születendő gyermeket, aki örömet és békét hoz az embereknek. Ebben az adventi időszakban a Hegyközi Csillagok, a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola tanulócsoportja örömhírt hirdetett a közösségben. A csoport a SzékelyKapuk-ZöldKapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok keretén belül több helyszínre is elvitte Jézus születésének örömhírét. Felkészítő tanáruk Béres Angéla református vallástanár volt. A program támogatója az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány, melynek programvezetője dr. Varga-Berta József, célja pedig a keresztény és a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra és a humanitárius tevékenységek támogatása.

A csapat a versenykiírásnak megfelelően több helyszínre és időpontban vitte el az örömhírt. Ellátogattak a Bonitas Magyar Speciális Oktatási központ érmihályfalvi kirendeltségére, illetve Székelyhíd különböző helyszíneire (polgármesteri hivatal, különböző kereskedelmi egységek). Ugyanakkor Hegyközszentmiklóson számos helyen bemutatták a betlehemes előadásukat: a gyógyfürdőkben, a Hegyköz-Ér Panzióban, a helyi üzletekben, magánszemélyeknél és természetesen szenteste a helyi református templomban. A betlehemes előadással a Megváltó születését, azaz Jézus születését, a júdeai Betlehemben és környékén történteket mutatták be. Törekedtek minél pontosabban bemutatni és feleleveníteni az eseményeket. A hírnök beköszöntése után a fehér ruhás angyalok békét hirdettek, örömhírt vittek a pásztoroknak és a betlehemi jászolhoz küldték őket, akik azonnal indultak, hogy köszöntsék a kisdedet, ajándékaikat odahelyezzék a jászol elé. Majd a csillagok a napkeleti bölcseket is elvezették a kisdedhez Betlehembe. A bölcsek aranyat, tömjént, mirhát vittek a kis Jézusnak. József és Mária örömmel fogadta a pásztorokat és bölcseket, mint ahogy a gyerekeket is örömmel fogadták mindenütt. Fontos volt a történet biblia szerinti hű bemutatása, a pásztorok párbeszéde, az angyalok éneke és közvetítése, hangszerjátéka, furulyaszólója. Minden helyen örömmel várták, nagy szeretettel fogadták a gyerekeket, és megajándékozták az ifjúságot. Örömhírt vittek, amiért kedvességet és szeretet kaptak.

„Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!”

Ézsaiás 9:5


Írta: B. A.