Idén mi, a Hegyközi Csillagok is bekapcsolódtunk a Székelykapuk–Zöldkapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékba, aminek célja a betlehemezés hagyományának megőrzése, továbbadása, aminek szervezője pedig az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány. 
Több helyen sikerült bemutatnunk betlehemes előadásunkat, amely során kaptunk bíztatást, köszönetet, meghívást, édességeket, üdítőt, szaloncukrot és csokoládét, természetesen több helyen elmondták visszavárnak bennünket jövőre. Köszönjük hogy fogadtak bennünket!

 „Legyen minden szívben öröm, hála, jóság,
Krisztus szeretete legyen ma valóság.
Legyen a Föld újra angyalok tanyája,
S az ember hallgasson az Isten szavára.
Figyeljétek jól, amit most hallotok,
Legyen áldott, boldog vig karácsonyotok.
Napkeleti bölcsek jöjjenek hozzátok,
 Szelíd pásztorok is üssék fel tanyájuk. ”

Advent idején a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola gyermekcsapata a Hegyközi Csillagok, régi szép szokást elevenített fel, a betlehemezést. Különleges alkalom volt ez, mert nem egy osztályból voltak a résztvevők, hanem kisebb korosztálytól egészen VIII. osztályos tanulók együtt egy akarattal, egy szívvel és egy lélekkel fogtak neki a készülődésnek a közös ünnepköszöntésnek. Régi hagyományt elevenítettek fel, könnyet csalva az idősebb generáció szemébe, már az első bemutató alkalmával. Népviseleti ruhában az első karácsonyt szemléltetve, énekelték a betlehemes énekeket, szavalták Túrmezei Erzsébet Karácsonyi kívánság című versét:

„Ha én betlehemi pásztor gyermek lennék,
Karácsony estéjén a jászolhoz mennék.”
(Túrmezei Erzsébet)

A tizenöt szereplő közt felismerhetők az előadásban a mesélők, Mária, Szent József, az  angyalok serege, három pásztor, a három bölcs alakja. Mi ez az üzenet, amit közvetíteni szeretnénk? A karácsony misztériumát, szent titkát közvetítettük, a magunk egyszerű módján. A betlehemmel, maga a Kisded lép a családba, illő hogy méltóképp fogadjuk.  

 Nagyon fontosak voltak a csapat számára a próbák. Fontos a pontos szövegtanulás és helyes előadás. A hírnök mindig elől járt, ő az aki elsőnek lépett a házba, engedélyt kért a bebocsátásra: Szabad-e bejönni karácsonyt köszönteni? –hangzott a kérdés, és jött rá a válasz: – Szabad. Ekkor bevonultak a betlehemes résztvevői, a három királyok egyike elmondta verses beköszöntőjét, Isten áldását kérve a ház lakóira, elmondta jövetelünk célját.

Majd a mesélők segítségével megtörtént a betlehemes bemutatása. Hogy szebb legyen az ének furulyaszó kísérte a dalokat. Hangzottak a régi szép énekek: Aranyszárú angyal szállt a földre le, Mennyből az angyal, Ó jöjj ó jöjj üdvözítő, Pásztorok, pásztorok örvendezve, Betlehem kis falucskába című énekek.

Nemcsak azért volt élmény dús a bemutatás, mert örömhírt hirdettünk, hanem azért is mert csapattá kovácsolt bennünket, akik boldogok voltunk hogy együtt lehettünk és biztattuk egymást a folytatásra. Előadásunkkal, emlékeztetni akartuk a közösséget a Megváltó születésére, a csodára.

Béres Angéla vallástanár                                                                      


Írta: Ér hangja