Az előkelő hatodik helyen végző Szabó Hajnalka révén sikeresen szerepelt a frissen alakult Székelyhídi Vívó Sportegyesület a debreceni Négy évszak-kupa őszi fordulójában. „Vívóállás! Kész? Rajta!” – így, a közismert francia nyelvű vezényszavak („En garde! Pret? Allez!”) helyett magyarul szóltak a bírák a csörték indításakor a Négy évszak-kupa őszi fordulójában, november harmadik hétvégéjén a debreceni Békessy Béla vívóteremben.

Lélegzetvisszafojtva várta e vezényszavakat a résztvevők között Szabó Hajnalka, az a székelyhídi pici lány, aki végül az előkelő hatodik helyet szerezte meg. Hirtelen született meg városunk vívóinak első hivatalos találata, ő találta el ellenfelét. Ettől úgy megilletődött, hogy elfelejtette, mit is kell a páston csinálni, fél perc alatt (egy asszó ideje három perc) kikapott 4-2-re a szolnoki Lengyel Lucától, aki később veretlenül menetelt a dobogó legfelső fokára. Ám ez nem szegte Hajni harci kedvét, nagyon fegyelmezett és ügyes vívással, az egy év gyakorlás-edzés alatt megtanult fegyvertárral, három győzelmet szerzett csoportjában. Hatodiknak került be a legjobb tizenhat közé, és a békéscsabai Ivanis Emmát 10-6-tal maga mögé utasítva döntőbe jutott. A következő csörte végeredménye szintén 10-6 lett, ezúttal a Debrecen színeit viselő névrokon, Szabó Emma javára. A díjátadáson kimondhatatlanul jó volt hallani: „hatodik helyezett Szabó Hajnalka, Székelyhíd”.

Másnap, november 18-án három újabb székelyhídi „muskétás” állt helyt tisztességesen a megmérettetés elé. Gyerekkategóriában Bokor Nimród István 21. lett. Halász Zsolt a harminckettes táblán, 8-5-re legyőzte az egri Joharchy Dáriust, döntőbe jutása egyetlen találaton bukott, 5-4-re kikapott a törökszentmiklósi Kovács Zalán párbajtőrözőtől, így 16. helyezést ért el. Végül Szabó Mátyás serdülő férfi párbajtőr kategóriában a 15. helyen végzett.

A három muskétásra még sok gyakorlás vár a sikerig vezető páston

 

Nem egyszerű sport a vívás. Egy csomó „nyakatekert” mozdulatot kell megtanulni, s minél pontosabban begyakorolni. Ez az a sport, ahol a sikert nem alkati adottságok döntik el, hanem a szorgalom. Aki több időt szán arra, hogy minél pontosabban begyakorolja ezeket a mozdulatokat, és aztán szellemileg oda érik, hogy a páston jól használja őket, az lesz a nyerő.

Rupárcsics Judit Csilla


Írta: Ér hangja