Első alkalommal szervezett vívótábort Székelyhídon Rupárcsics Judit Csilla vívóedző a város önkormányzata és a Petőfi Sándor Elméleti Líceum segítségével. A többszörös román nemzeti bajnok tőröző 2016 ősze óta tanít vívni gyermekeket heti két alkalommal, ezen a nyáron pedig úgy döntött, legalább egy hétvégére felállítja őket a számítógépek elől. A közel két év alatt számos gyerek megfordult az egyelőre képzeletbeli páston, a jelenlegi állandó csapat tíz székelyhídi gyereket számlál, hozzájuk csatlakozott egy-két Székelyhídon nyaraló vívóújonc is a tábor idejére.

Az eredeti elképzelés szerint egy házi verseny lett volna a hétvége fő célja, de a meghívott magyarországi és hazai vívóklubok végül különböző okokból lefújták a közös hétvégét. A táborban így a székelyhídi tanítványok vettek részt, kezdőktől egész a haladó tehetségekig, egymással mérkőzve. A csapatszellemet jól tükrözte, hogy bár párbajtörrel a kézben kihívást jelentettek egymás számára a gyerekek, az asszók között viszont segítőkészen öltöztették egymást a kellő sportviseletbe.

 

A tábori program napi két edzést jelentett, amelyek játékos készségfejlesztést és vívástechnikát egyaránt magukba foglaltak. A gyerekek ugrókötelezés útján megtanulták mi az a tempó és mi a szerepe a vívásban. Fejlesztették kéz- és lábkoordinációjukat és reflexeiket egyszerű pénzérmék segítségével. A legtöbb izgalmat természetesen az asszók hozták, amelyekben a találatjelző szerkezet sípolással nyugtázta a sikeres találatokat, nem úgy mint az egyszerű szúrópárna, amelyet a találatok pontosságának, gyorsaságának gyakorlására kell támadni.

Rupárcsics Csilla hosszútávú célja edzőként e nemes sport meghonosítása Székelyhídon, az, hogy a most szívvel-lélekkel párbajtőröző gyerekek  egy erős első vívó generációt képezve követhető példaként álljanak a kisebbek előtt, és az, hogy gyökeret verjen e zsenge hajtás.

E hosszútávú cél megvalósítása érdekében ősztől, az iskolakezdéstől indulva várja a vívás iránt érdeklődőket a bizonyos képzeletbeli pást. Aki vívást szeretne tanulni jelentkezzen Rupárcsics Csilla Judit edzőnél telefonon (0770-252-781) vagy a Vívá-S-zékelyhíd facebook oldalon üzenetben ITT !

 

Bíró Orsolya


Írta: Bíró Orsolya