„Úgy kell tartani a párbajtőrt, mintha egy képet festenél.” Ez a kifejezés a vívás számos alapvető lépésének egyike, és tükrözi a sport eleganciáját. Székelyhídnak van egy vívóklubja, amelyet Rupárcsics J. Csilla alapított. Ő tartja a vívóedzéseket a helyi sportcsarnokban, hetente háromszor. Egyelőre körülbelül tíz gyermeknek van szerencséje gyakorolni a vívást.

Az edzések lebonyolítása és a vívóklub életben tartása nagyon összetett. Kezdve azzal, hogy a vívás egy olyan sport, amely sok felszerelést követel. Csilla magánadományokból oldja meg, hogy a tevékenységek folyamatosan működhessenek. Elhatározása elképesztő, ha nem lenne odaadása és kitartása, talán a klub sem létezne. Az elismerést és a hangsúlyt olyan tevékenységekre kell fordítani, mint például az ilyen kezdeményezések.

A vívást a sakk fizikai változatának tekintik. Koncentráció, sebesség, stratégia és az okosság kulcsfontosságú a sikerhez. Két vívót érint, egymással szemben, akiknek a cél az, hogy megérintsék az ellenfél testét a karddal, tőrrel vagy esetünkben a párbajtőrrel. A sok előre-hátra mozgásnak hála az ember egy elegáns tánc tanúja lesz, amely sokkal többet jelent, mint a fizikai művelet.

A vívásban is, is mint bármilyen más sportban, a résztvevő gyermekek fizikai műveltséget fejlesztenek, amely magabiztosságot és motivációt  ad, hogy egész életükben élvezhessék a sportot, vagy bármilyen mozgást. Azon gyermekek számára, akik bármilyen sporttal kapcsolatba kerülnek korai életkortól kezdve, meghatározóvá válik, hogy aktív és egészséges életmódot folytassanak. Ezenkívül a vívás olyan kulcsfontosságú motoros készségeket fejleszt, mint az agilitás, az egyensúly és a koordináció. A Csilla által vezetett foglalkozások teljes testedzést tartalmaznak, növelik a fittséget, sebességet, erőt és javítják az időzítést.

Mentális téren, amint azt korábban említettük, ez a sport a stratégiához kapcsolódik, így az elemzéshez, a taktika, a pszichológiai kontroll és a mentális tudatosság kulcsfontosságú, súlyozva a vívó mozgékonyságát, éberségét és állóképességét. Ugyanakkor a gyerekek megtanulják kezelni a nyomást és enyhíteni a stresszt, dolgoznak azon a képességen, hogy megfigyeljenek másokat és megértsék mások terveit, elképzeléseit. Végül, de nem utolsó sorban a vívás elősegíti a fejlődést a problémamegoldásban, a sikerrel való megbirkózásban. A gyermekek bekerülése a vívóklubba kedvez a nevelésüknek, és olyan tulajdonságokat szerezhetnek itt, mint a hozzáértés, motiváció, elkötelezettség, együttműködés, vezetés, fegyelem, öntudat, csapatmunka, sportszerűség, időbeosztás és kommunikációs készségek, sőt, a kapcsolatok és az edzéseken felépített barátságok szoros  támogatási hálózatot hoznak létre a gyerekek között.

Ezek az edzések az összetartozás érzetére építenek, hogy a gyermekek hovatartozást érezzenek a világban. Azt gondolom, a  helyieknek egy közösségként kell összefogniuk, hogy ösztönözzék az iskolákat és a helyi intézményeket, hogy  több sportprogramot szervezzenek és támogassanak (a tanórákon  kívül), így  például a vívóklubot.  Ez messze túlmutat a sporton és a fizikai aktivitáson, arról szól, hogy lehetőséget adjon a gyerekeknek, hogy egy csoport tagja, egy család része legyenek.


Írta: Maria Vives Requena