^ Vissza Fel
vívás címke bejegyzései:

A hovatartozás érzését erősíti a vívóklub

Mozaik    2020. november 27. péntek 

„Úgy kell tartani a párbajtőrt, mintha egy képet festenél.” Ez a kifejezés a vívás számos alapvető lépésének egyike, és tükrözi a sport eleganciáját. Székelyhídnak van egy vívóklubja, amelyet Rupárcsics J. Csilla alapított. Ő tartja a vívóedzéseket a helyi sportcsarnokban, hetente háromszor. Egyelőre körülbelül tíz gyermeknek van szerencséje gyakorolni a vívást.

Az edzések lebonyolítása és a vívóklub életben tartása nagyon összetett. Kezdve azzal, hogy a vívás egy olyan sport, amely sok felszerelést követel. Csilla magánadományokból oldja meg, hogy a tevékenységek folyamatosan működhessenek. Elhatározása elképesztő, ha nem lenne odaadása és kitartása, talán a klub sem létezne. Az elismerést és a hangsúlyt olyan tevékenységekre kell fordítani, mint például az ilyen kezdeményezések.

A vívást a sakk fizikai változatának tekintik. Koncentráció, sebesség, stratégia és az okosság kulcsfontosságú a sikerhez. Két vívót érint, egymással szemben, akiknek a cél az, hogy megérintsék az ellenfél testét a karddal, tőrrel vagy esetünkben a párbajtőrrel. A sok előre-hátra mozgásnak hála az ember egy elegáns tánc tanúja lesz, amely sokkal többet jelent, mint a fizikai művelet.

Debrecenben vívtak a kis tőrözők

Ér-sport    2020. február 26. szerda 

Pástra lépett a Székelyhídi Vívóegyesület négy versenyzője a Négy Évszak Kupa téli fordulóján. A Debrecenben február 22–23-án rendezett Békessy Béla Vívóklub hagyományos megmérettetés-sorozatának újabb állomásán Szabó Hajnalka nagyon ügyes vívással döntős lett, csak két találaton múlt a dobogós hely, 10-8-ra veszített a négybe jutásért. Móricz Lajos, a mezőny legifjabb indulója a törpi párbajtőrözők mezőnyében próbálgatta vívótudományát, s ugyanezt tette nővére, Annamária a már rutinos juniorok között. Negyedik sportolónk, Kokovai László-Dávid a fiú párbajtőrversenyben vívott.

Köszönetet mondunk az ingyenes fuvarért Szekér Anikó nevelőnek és Murányi Attilának. Egy újabb versenytapasztalattal lettek gazdagabbak a gyerekek. Sokat kell még gyakorolni, edzeni, és sok ilyen verseny kell (kellene) a versenydrukk legyőzésére. Vívni jó!

Versenyre fel – hajrá, ifjú székelyhídi vívók!

Ér-sport  ,   2018. november 19. hétfő 

Az előkelő hatodik helyen végző Szabó Hajnalka révén sikeresen szerepelt a frissen alakult Székelyhídi Vívó Sportegyesület a debreceni Négy évszak-kupa őszi fordulójában. „Vívóállás! Kész? Rajta!” – így, a közismert francia nyelvű vezényszavak („En garde! Pret? Allez!”) helyett magyarul szóltak a bírák a csörték indításakor a Négy évszak-kupa őszi fordulójában, november harmadik hétvégéjén a debreceni Békessy Béla vívóteremben.

Párbajtőrt rántottak! – Vívótábor volt Székelyhídon

Diáksarok,Kultúra  ,   2018. július 24. kedd 

Első alkalommal szervezett vívótábort Székelyhídon Rupárcsics Judit Csilla vívóedző a város önkormányzata és a Petőfi Sándor Elméleti Líceum segítségével. A többszörös román nemzeti bajnok tőröző 2016 ősze óta tanít vívni gyermekeket heti két alkalommal, ezen a nyáron pedig úgy döntött, legalább egy hétvégére felállítja őket a számítógépek elől. A közel két év alatt számos gyerek megfordult az egyelőre képzeletbeli páston, a jelenlegi állandó csapat tíz székelyhídi gyereket számlál, hozzájuk csatlakozott egy-két Székelyhídon nyaraló vívóújonc is a tábor idejére.

En garde! – Városunkban járt a három debreceni testőr

Nem titkolt szándéka volt a városnapok megkülönböztetett vendégei között szerepelő debreceni Békessy Béla Vívóklub tagjainak, hogy fellendítsék, segítsék Székelyhíd vívósportját. A nagyhírű anyaországi sportegyesület Sári Zoltán tanár-edző, Cs. Kiss Veronika és Balogh Szabolcs tizenöt éves diáksportolók alkotta „követsége” Rupárcsics Csilla Judit egykori közismert bajnokunk meghívására érkeztek hozzánk.