Mozgalmas nyáron van túl a székelyhídi Phoenix Sportegyesület: augusztus 27-én íjászbajnokságon, míg szeptember elején karatetáborban bizonyíthatták tehetségüket az egyesület tagjai.

Öt Bihar megyei íjászegyesület ötven versenyzője mérhette össze tudását a bajnokság negyedik fordulójában, amelynek a székelyhídi sportpálya adott otthont augusztus 27-én, vasárnap. Romániában csak megyénk rendelkezik bejegyzett íjászszervezettel, ezért csak itt rendezhetnek ilyen szintű bajnokságot. A sportolókra idén még egy megmérettetés vár, hiszen az ötödik forduló még hátravan.

A nevezések után Guba József, a verseny szervezője köszöntötte az egybegyűlteket, majd ismertette a pályabeosztást és a verseny menetét. A néhány évvel ezelőtt autóbalesetben elhunyt íjászról, Bokor Tamásról elnevezett emlékversenyen két kategóriában indulhattak a megjelentek. A pálya egyik részén a hagyományőrző íjászok két fordulóban, tizenkét felállított célpontra adhattak le két-két lövést. A másik oldalon három nagy céltábla várta a sportíjászokat, akik csigás és olimpiai íjakkal próbáltak helytállni. Nem voltak könnyű helyzetben a versenyzők, hiszen a nagy meleg és a különböző forgó és repülő céltáblák nagymértékben igénybe vették a figyelmüket és koncentráló képességüket.

Délután két órára megszülettek a várva várt eredmények. A székelyhídi Phoenix Sportegyesület ez alkalommal sem maradt alul a tapasztalt versenyzők között. A hazai csapatnak a hagyományőrző íj kategóriában több érmet is sikerült szerezni. A 12 év alattiak kategóriájában Kovács Attila a dobogó második fokát foglalhatta el. A 15 év alatti korcsoportban nem akadt legyőzője a Phoenixnek: lányok közül az első helyen Felhősi Dóra, a másodikon Ovlachi Bíborka, míg a harmadikon Kis Virág Csenge végzett, a fiúk pedig Fehér Imre, Kriszte Hunor Tamás, Szabó Árpád és Braun Dávid sorrendben foglalták el az első négy helyet, maguk mögé utasítva a mezőny többi tagját. A 18 év alatti, junior kategóriában, Kis Boglárkának és Deák Dávidnak a harmadik helyet sikerült megszereznie.

A csapatok versenyéből az összesítés után a nagyváradi Nomad Archers Egyesület került ki győztesen hetven ponttal. A második helyen a székelyhídi Phoenix, míg a harmadikon a Redpoint végzett. A szintén nagyváradi White Lion lett a negyedik, míg ötödikként a Blueline Nojorid zárt.

A fárasztó megmérettetés után a helyi szervezők finom ebéddel várták a versenyzőket, majd a délután folyamán a Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpont medencéiben pihenhettek.

Alig ért véget a megyei íjászbajnokság, a Phoenix sportklub újabb eseménynek volt házigazdája. Szeptember második hétvégéjén a székelyhídi termálstrandon nemzetközi karate edzőtábort szerveztek, közel ötven gyerek és fiatal részvételével.

A magyarországi tonfa szakosztály tizennyolc évvel ezelőtt kezdte el az edzőtáborait, a melyekre több alkalommal sikerült eljutni a Phoenix tagjainak is. Guba József és Veres Csaba szenszeiek (mesterek) a tavalyi évben elgondolkoztak azon, hogy a határon túli helyszínek mellett, jó lenne, ha néhány alkalommal Székelyhíd is otthont adhatna a rendezvénynek. A gondolatokat tettek követték, így idén második alkalommal sikerült megszervezni a háromnapos, különböző harcművészeti stílus képviselőit összegyűjtő edzőtábort.

A tábor hat egyesület tagjait gyűjtötte össze, akiknek egypercnyi unatkozásra sem volt lehetőségük a hétvége során. A napi három edzés mellett bepillantást nyertek a különböző stílusok, a kenpó, a kyokushin és shotokan karate világába, megtanulhatták használni a tonfát, valamint néhány órában lehetőségük volt az elsősegélynyújtás különböző technikáit is elsajátítani.

Akik azt gondolják, hogy a harcművészet a férfiak sportja, azok nagyot tévednek. Fiúk és lányok, kicsik és nagyok ugyanolyan szenvedéllyel és erőbedobással vették ki részüket a napi edzésekből és feladatokból. Erő, koncentráció, állóképesség, fegyelem mind próbára volt téve a hétvége során. Összességében azonban elmondhatjuk, hogy mégsem a fáradtság jellemezte ezt a pár napot, hanem sokkal inkább a jókedv, a baráti kapcsolatok ápolása és a vágy, hogy a résztvevők egy év múlva újra találkozhassanak a testet és lelket megerősítő edzőtáborban.


Írta: Ér hangja