Színes programokkal tarkított karatetábort rendeztek a hegyközszentmiklósi termálstrandon augusztus utolsó előtti hetében. 38 gyerek vett részt a tizenkilencedik alkalommal megtartott eseményen, a legfiatalabb résztvevő ötéves, a „legidősebb” pedig már a huszadik életévét betöltő egyetemista, aki mellesleg az egyik oktató is – tudtuk meg Guba József főszervezőtől, a Székelyhídi Phoenix Sportegyesület vezetőjétől.

Az edző elmondta, a tábor célja a csapatszellem kialakítása családias hangulatban az összes gyerek között. Ebbe a „családba” nem csak a karatézók, hanem az íjászok is beleértendők. Fontos közösen érezniük, milyen sírni, szenvedni, együtt örülni. Mindent együtt csinálnak, amit csak lehet. Nemcsak a testet edzik, de megpróbálják kicsit a lelket is átalakítani. Ennek is köszönhető, hogy vannak, akik már több éve visszajárnak. Van, aki szabadságot is kivett, hogy most is részt tudjon venni ezen az eseményen. Előfordul, hogy a mester-tanítvány kapcsolat barátsággá nemesül.

Edzés, pihenés, edzés

A tábor napi programjának kötött részei voltak, például a napi három edzés: reggel egy kis torna, bemelegítés, majd futással folytatták. Ezt követően jött a kondiedzés vagy rossz idő esetén vízi edzés. A reggeli után félóra-óra szabadfoglalkozás, és jöhet a délelőtti edzés, majd ebéd és vacsora után szintén szabadfoglalkozás. A medencét csak felügyelettel és úszósapkában lehetett használni. Az úszósapkának az a célja, hogy könnyen észre lehessen venni a medencében tartózkodó gyerekeket.

Ezeken a programokon kívül olyan, önkéntes tevékenységeket kínáltak a táborozóknak, mint a rajzverseny, szalmafonás, festés, ismerkedés a kovácsolás alapjaival.

A tábor alatt megrendezik az évi két vizsga egyikét is (a másik Mikulás körül szokott lenni). Ezeken a gyerekek rangfokozatot szerezhetnek, illetve előrébb léphetnek a ranglistán.

A nagy csapat az négy kisebb csapatra oszlik, amelyek számára játékos vetélkedőket szerveznek, elfoglaltságot találnak nekik. Segédkeznek az étkezéseknél, tisztán tartják a tábor területét, programokat szerveznek, fát hordanak. Nem jellemző, hogy fiúk vagy lányok vannak többen, bár az idén 55–60%-os a szebbik nem aránya.

Önerőből dolgoznak

Állandó gond a támogatók hiánya, ennek következtében a tábort mindig önerőből kell megszervezzék. A pályázási lehetőség nagyon ritka. A szervezők szívből teszik a dolgukat, hogy minél kisebb összegből jöjjön ki a gyerekek, családok számára. Mivel az árak évről-évre nőnek, a több résztvevő gyerekkel rendelkező családoknak megpróbálnak kedvezményeket biztosítani. Ha egy évben elmaradna a tábor az olyan lenne, mintha a karácsony maradna el.

Versenyek és tervek

A járvány miatt két nagy verseny is elmaradt: az egyik a Románia-kupa, a másik pedig a világbajnokság. Az országos bajnokságon is csak három versenyzővel tudtak részt venni. Viszont a három versenyzőből Kovács Dóra  tavalyhoz hasonlóan újra ezüstérmes lett, ami nagy szó. Még várnak a csapatok országos versenyére, aminek a megrendezése kétséges, de ha zöld utat kap a bajnokság, akkor szeretnének részt venni rajta. Tehát tervek vannak, dolgozni dolgoznak, már csak a lehetőség kell, hogy a karatézók meg tudják mutatni munkájuk gyümölcsét a világ számára is.


Írta: Béres Imre