^ Vissza Fel
íjászat címke bejegyzései:

Karate minden mennyiségben a termálstrandon

Ér-sport  , ,   2021. augusztus 27. péntek 
 417

Színes programokkal tarkított karatetábort rendeztek a hegyközszentmiklósi termálstrandon augusztus utolsó előtti hetében. 38 gyerek vett részt a tizenkilencedik alkalommal megtartott eseményen, a legfiatalabb résztvevő ötéves, a „legidősebb” pedig már a huszadik életévét betöltő egyetemista, aki mellesleg az egyik oktató is – tudtuk meg Guba József főszervezőtől, a Székelyhídi Phoenix Sportegyesület vezetőjétől.

Az edző elmondta, a tábor célja a csapatszellem kialakítása családias hangulatban az összes gyerek között. Ebbe a „családba” nem csak a karatézók, hanem az íjászok is beleértendők. Fontos közösen érezniük, milyen sírni, szenvedni, együtt örülni. Mindent együtt csinálnak, amit csak lehet. Nemcsak a testet edzik, de megpróbálják kicsit a lelket is átalakítani. Ennek is köszönhető, hogy vannak, akik már több éve visszajárnak. Van, aki szabadságot is kivett, hogy most is részt tudjon venni ezen az eseményen. Előfordul, hogy a mester-tanítvány kapcsolat barátsággá nemesül.

A Phoenix jubileumi csapatépítő edzőtábora

Ér-sport  , ,   2019. augusztus 22. csütörtök 
 280

Sokkal színesebbek voltak a székelyhídi Phoenix Sportegyesület idei csapatépítő edzőtáborának programjai az eddigieknél, ugyanis a karate- és íjászedzéseken kívül a helyi ősi mesterségek közül a szalma- és gyékényfonással valamint a tűzi-kovácsolással is megismerkedhettek a résztvevők július 16–21. között a hegyközszentmiklósi termálfürdőn. A táborban állandó részvevők száma az idén elérte a 35 főt, valamint a délutáni programokra érkező sportolókkal a 45-öt.

Egy hét „üres tenyérrel” és teli tegezzel

Diáksarok  , , ,   2018. augusztus 6. hétfő 
 342

16-ik Szentmiklósi Phoenix Csapatépitő Karate és Ijász tábor

Mint minden nyáron, idén is megrendezésre került a Phoenix S.E. karate és ijász tábora. Az izzasztó tábor a Szentmiklósi strandon, július 30 és augusztus 4 között került megrendezésre és kb. 30 személy vett részt rajta, kicsik és nagyok  egyaránt.

Phoenix: megyei íjászbajnokság és nemzetközi karatetábor

Ér-sport  , ,   2017. szeptember 15. péntek 
 530

Mozgalmas nyáron van túl a székelyhídi Phoenix Sportegyesület: augusztus 27-én íjászbajnokságon, míg szeptember elején karatetáborban bizonyíthatták tehetségüket az egyesület tagjai.

Öt Bihar megyei íjászegyesület ötven versenyzője mérhette össze tudását a bajnokság negyedik fordulójában, amelynek a székelyhídi sportpálya adott otthont augusztus 27-én, vasárnap. Romániában csak megyénk rendelkezik bejegyzett íjászszervezettel, ezért csak itt rendezhetnek ilyen szintű bajnokságot. A sportolókra idén még egy megmérettetés vár, hiszen az ötödik forduló még hátravan.

Az öreg pusztai farkas története

Ér-sport    2016. november 28. hétfő 
 868

Id. Bokor Zoltán, az íjászegyesület alapító tagja: az íjászat megszilárdítja a magyarságtudatot

Id. Bokor Zoltán: kisfiú, férj, apa, nagyapa, történelemkedvelő autodidakta, íjász. Mint mindannyian rengeteg szerepet játszott el élete során, amikről kedvenc foteljében ülve szívesen mesélt nekem, én pedig hallgattam és úgy belefeledkeztem a történeteibe, mint rég nagyszüleim meséibe.

A mosolygós sírköves

Kultúra    2016. június 3. péntek 
 2 263

Szilágyi László fát is farag vagy íjat feszít, ha úgy tartja kedve

A gének hordozta hasonló tulajdonságok mellett két dologban biztosan megkülönböztethetetlen a székelyhídi Szilágyi László édesapjától és nagyapjától: mindhármukat Lászlónak hívják, fő foglalkozásuk pedig a sírkőkészítés.

Mintha természetvédelmi területen járnánk, olyan Szilágyi László kertje. Itt a természet az úr! Növények kusza rendjében, madárfüttyös reggeleken itt talán nem is lehet rosszkedvű az ember. Vendéglátóm mindenesetre erről tesz tanúbizonyságot, hisz eddig bármikor, bárhol összefutottam vele, mindig vidám, barátságos volt. Ő, a mosolygós sírköves. Jókora termetű kutyája már messze nem ennyire barátságos, a kapu előtt kell várakoznom néhány percig, amíg betessékelik a házba.

Eltalált célpontok

Kultúra    2015. november 14. szombat 
 555

Évzáró értékelés a Phoenix íjászainak háza táján

Évzáró összejövetelt tartott a Székelyhídi Phoenix Sportegyesület íjászcsapata, helyszínül pedig természetesen gyakorlóhelyüket, a Stubenberg kastély alatti alagutat választották. A csapat mozgalmas évet tudhat maga mögött, elég ha csak arra gondolunk, hogy nemrégiben nagyszabású versenyt szervezhettek, hiszen nekik köszönhetően szeptemberben Székelyhíd adott otthont a megyei íjászbajnokság második szakaszának, ahol remek eredményeket sikerült elérjenek.

A fiatal csapattagok közül említést érdemel Medve Ferenc, Tárkányi Roland, Bokor Nimród, Ruszt Zsolt, Kiss Virág Csenge, Tóth-Gardó Sarolta és Ovlachi Bíborka-Fruzsina, akik az előkelő első, illetve második helyeket szerezték meg a választott versenyszámukban. A felnőttek közül Guba-Kerekes Zsuzsa második, Bokor Zoltán pedig első helyet ért el a tradicionális íjak versenyében. Ezzel az eredménnyel a megyei bajnokság második fordulóját összesítésben a Phoenix egyesület íjászai nyerték meg. A tradicionális íjak kategóriájában pedig még megyei bajnokot is avathattak, Ruszt Zsolt és Tárkányi Roland személyében, akik gyerek- illetve ifjúsági kategóriákban győzedelmeskedtek.

Megyei íjászbajnokság Székelyhídon

Ér-sport    2015. szeptember 18. péntek 
 623

Sok íjjal és íjásszal találkozhatott, ha valaki szeptember 13-án, vasárnap a székelyhídi sportpályán járt. Nem véletlen ez, hiszen első alkalommal rendezték meg itt a megyei íjászbajnokság második szakaszát. Az előző évektől eltérően a megmérettetés sorozat nem három, hanem négy részből áll, amiből Nagyváradon tartották az elsőt, illetve ott rendezik meg a harmadikat és a negyediket. Idén első ízben egy kültéri pálya is szerepel a felosztásban, most Székelyhídra esett a választás, a megmérettetés pedig a Bokor Tamás emlékverseny nevet viselte, a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület szervezésében.

A 2007-ben bejegyzett íjászegyesület nem sokkal a megalakulás után három ágra szakadt, a verseny névadója pedig az érmelléki ágban foglalt el fontos szerepet egészen addig, amíg néhány évvel ezelőtt súlyos autóbalesetben életét vesztette. A versenyen rá és munkájára emlékeztek csapattársai és az a közel 60 nevező, akik a megye különböző pontjairól, illetve Nagykárolyból és Debrecenből érkeztek. Összesen hét egyesület vetélkedett a futballpályán, a Redpoint, a Nomad Archery, a White Lion és a Corvus Regia egyesületek Nagyváradról, a Keleti Gyepü Nagykárolyból, a helyi Pusztai Farkasok, illetve egy debreceni csapat.