Nyílt napot szerveztünk óvodánkban, ahol a szülők és gyerekek közösen készültek a húsvéti ünnepre. Először a húsvéti népszokásokat mutattuk be a jelenlévőknek, majd énektanulás következett, amikor is gyerekek és szülők együtt tanultak meg egy éneket, amelyet később a kiszebáb égetésekor énekeltünk el közösen. Az énektanulás után következett a közös munka. Felnőtt és gyerek együtt készített húsvéti témájú díszeket, többek között: tojástartót, csibés szalvétatartó gyűrűt, tojástartóból kakast, csipeszből bárányt. Festéssel és magvak, illetve különböző természetes anyagok ráragasztásával dekoráltak kifújt és kartonból kivágott tojásokat egyaránt. A közös munka után kivonultunk az óvoda udvarára, ahol kiszebábot égettünk.

 

 

A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden rossztól, éppen ezért az ovisok, szüleik és óvónőik segítségével egy papírfecnire felírták azokat a tulajdonságaikat, amelytől szeretnének megszabadulni.
Hazainduláskor minden szülő kapott egy csokrot, amire felaggatták az elkészített tojásdíszeket. Másnap a húsvéti nyuszi meglepte a gyerekeket, csokitojásokat, édességeket, valamint játékokat rejtett el az oviban és a gyerekek nagy örömmel keresték meg mindezeket. Jókedvvel, vidámsággal teltek ezek a húsvétváró napok az óvodában.

 

 

Elekes Anna