Infrafilmes technológiával melegítik fel a hegyközszentmiklósi istenházát

Már a karácsonyi istentisztelet alkalmával is meg lett említve a hegyközszentmiklósi református gyülekezetben, hogy remélhetőleg ajándékot kapunk a Jézuskától, ám hogy mindez már meg is valósul január 8-ra, abban nem sokan mertünk hinni. Az aznapi istentiszteleten ugyanis már infás padfűtés fogadta a híveket.

A részletekről Árus László Csongor helyi lelkipásztortól a következőket tudtuk meg: a templomfűtés régi álma volt a gyülekezetnek, de ennek megvalósításában sokáig csak reménykedtek. A helyi termálstrandnak köszönhetően az idei költségvetés már lehetővé tette, hogy érdemben is tudjanak foglalkozni ezzel a feladattal, valamint az RMDSZ részéről is ígéret érkezett, hogy támogatni tudják ezt a tervet.

Következő lépésben templomfűtéssel foglalkozó cégeket kerestek meg Nagyváradon, Csíkszeredában, Magyarországon, valamint Ausztriában, árajánlatot kérve erre a munkára. A 8–10 ezer euróra taksált költségek helyett egy 20 000 lejes csíkszeredai árajánlatot fogadtak el, már csak azért is, mert a cég a munka elvégzését három-négy nap alatt vállalta, valamint ebben az összegben benne volt a felméréstől az átadásig minden költség. A két ünnep között a cég emberei kijöttek, felmérték a munkaterepet. Január 4-én elkezdték a munkálatokat, és másnap estére már a rendszert felszerelték, beüzemelték.

A templom méreteit és légterét is figyelembe véve világos volt, hogy hagyományos fűtéssel csak a mennyezet szintjén lehetne elérni érezhető javulást, azt is hatalmas beszerelési és üzemeltetési költségekkel. Így jött be a képbe az infrafilmes fűtés, mint elérhető alternatíva. Ez azt jelenti, hogy a padokra felhelyeztek egy infrafilmet (méterenkénti 160 W-os fogyasztással) amire kárpittal bevont hőálló szivacsréteg került.

Templomfűtés infrafilmmel, harminc Celsius-fokra melegednek az ülőhelyek.

Ezt elegendő istentisztelet előtt fél órával bekapcsolni, és mire a hívek érkeznek, a padok 30 fokra elő vannak melegítve. Ha figyelembe vesszük, hogy 32 darab 3,15 m-es pad, nyolc darab 2,15 m-es pad, a másfél méteres papi szék, valamint a kántori szék van fűtve, akkor az egy istentisztelet alatti 6 lejes fűtési költség egész barátságos ár.
A fűtési rendszer öt tömbre van felosztva, mindegyik külön kapcsolható és vezérelhető. A 8 kW-os összteljesítmény lehetővé teszi a monofázisról való működtetést is. Vegyük figyelembe azt is, hogy műemlék templomoknál hagyományos fűtési rendszer beszerelése nem megengedett.

Bár már van néhány környező templomban fűtés beszerelve, még sok település nem büszkélkedhet ehhez hasonlóval, így ez is követendő/követhető példa lehet az Érmelléken.


Írta: Béres Imre