Műanyag kupakok gyűjtésében versenyeztek a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai az elmúlt hetekben. Nemes indíttatás vezérelte a megmérettetés kezdeményezőit, hiszen egy két és fél éves kislány megsegítése volt a cél.

A Heves megyei Nagyúton lakó Czékmány Hanna háromszoros agyvérzéssel és vesevéna-trombózissal született, aminek következtében maradandó agykárosodást szenvedett, bal oldalát szinte egyáltalán nem tudja mozgatni. A kislány heti rendszerességgel vesz részt kezeléseken, emiatt családjának anyagi támogatásra van szüksége. A helyiek műanyag kupakok és fémdobozok gyűjtésébe kezdtek, és az eladásukból befolyó összegből támogatják a családot, valamint szeretnének anyagilag hozzájárulni a kislány műtétjéhez, amely javíthatna az állapotán.
Bihar megye több településén is műanyagkupak-gyűjtési akció indult, így Székelyhídon is adott volt a lehetőség a segítségnyújtásra. Régiónkban a kupakgyűjtő akciót a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ), valamint a Monospetri és Keresztúri Ifjúsági Egyesület (MOKE) kezdeményezte. Mivel a közösségi oldalakat ellepte a kupakgyűjtő felhívás, Kozma Sándor, a Petőfi-líceum egyik igazgatóhelyettese is felfigyelt rá. „Azért kezdeményeztem ezt a versenyt, mert egy kedves barátom felhívta a figyelmem, hogy akár így is segíthetünk a kis Hannának, és a diákoknak egy lehetőséget nyújthatunk egy jótettre” – mondta el az aligazgató. Kozma Sándor szerint a megmérettetés célja az volt, hogy úgy járuljon hozzá a kicsi Hanna támogatásához, hogy eközben felhívja az iskola tanulóinak figyelmét is az adakozás jelentőségére, tudatosítsa bennük egymás megsegítésének fontosságát, fejlessze szolidaritás- és empátiakészségük, valamint versenyszellemüket is. Ennek eredményeként tizenkét osztály vett részt a jótékonysági kupakgyűjtő vetélkedőn.
A legtöbb kupakot az V. C osztály diákjai halmozták fel (osztályfőnök: Kormányos László), a második helyezett a Karancsi Kinga vezette VII. B, a harmadik helyen pedig Meleg Beáta osztálya, a XI. C végzett. A legügyesebb osztályokat egy adományozó pénzjutalommal honorálta. A verseny során 53 kg kupak gyűlt össze, mely nem óriási mennyiség, de arra nevelte a verseny résztvevőit, hogy „sok kicsi sokra megy”, illetve, hogy fontos kiállni hasonló szívügyek mellett.


Szamos Mariann


Írta: Ér hangja