A Szent család volt a témája a székelyhídi római katolikus plébánia hittantáborának az idei, Szent Józsefnek szentelt egyházi évben. A nyolcvan gyereket és számos segítőt megmozgató játékos foglalkozások augusztus 10-től 15-ig zajlottak. A sok év tapasztalata meg egy kis megújulás jellemezte a Kuglis Gábor helyi plébános, Meleg Beáta hitoktató tanárnő és több lelkes pedagógus szervezte programokat. Nem csak ideiglenes, hanem állandó otthona lett gyerekeknek és segítőknek egy-egy napra az eddig is jól bevált helyszín, a Gyermek Jézus-otthon sűrű lomboktól árnyékos hatalmas kastélyudvara, a játszótérrel körülvett focipálya, a kemencével is büszkélkedő nyári konyha. Ezúttal is hálásan köszönjük az otthont vezető Tóth Andreának a szíves vendéglátást!

A négy tematikus nap szentmisével kezdődött, ezeket az idén is Kuglis Gábor atya celebrálta gyerekközpontú prédikációkkal, amelyek már fel is vezették az aznapi témát: Jézus családja, Szűz Mária és Szent József, Jézus nagyszülei, Szent Joachim és Szent Anna, Jézus tágabb értelemben vett családja, a tizenkét apostol, és végezetül a mi helyünk, apostoli küldetésünk az egyházban. Béres Csilla zene szakos tanárnő irányításával a szentmisék után énektanulással folytatódott a program, ebben Péter Tibor székelyhídi kántor és Braun Orsolya óvónő is segédkeztek.

Ezt követően az óvodásoktól a nyolcadikosokig terjedő korosztályú gyerekek külön csoportokban vettek részt a foglalkozásokon, amiket mozgásos játékok, kézműves munkák tarkítottak. A finom ebéd után minden nap valami meglepetés várta a gyerekeket, volt staféta, közös lubickolás a helyi strandon, a kézműves napon Szabó Ferencz segítségével kipróbálhatták a fafaragást, Bátori Szabolcs gyékényfonásra tanította a gyerekeket, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény szervezésében pedig szappant is készíthettek. A szervezőket is meglepetésként érte, hogy a pénteki napon Böjte Csaba testvér látogatta meg táborunkat. Az általa celebrált szentmise előtt Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő és nem kevésbé tehetséges Lili nevű lánya kortárs költők verseivel fűszerezett komolyzenei  koncerttel örvendeztették meg a gyerekeket.

A szombati nap a pihenésé, az önfeledt feltöltődésé volt, ezúttal Szilágy megye nevezetességeit látogatták meg a gyerekek és szüleik: a zsibói botanikus kertet és Wesselényi-kastélyt, a furcsa mészkőalakzatairól híres Sárkányok kertjét és az ókori római város, Porolissum romjait.

Idén is a vasárnapi hálaadó szentmisével zárult a tábor.

Köszönjük mindenkinek a segítséget, aki imájával, adományával, tehetségével vagy nyitott szívű részvételével hozzátett ahhoz, hogy az együtt töltött hat nap alatt a hittantábor a tanult Szent József imához hasonlóan: ,,Názáretnek legyen mása”.


Írta: Jagos Helén