Tamás Gábor észak-erdélyi koncertturnéja alkalmával november 22-én a székelyhídi múzeumba érkezett. A nem túl nagy létszámú, ám annál lelkesebb közönség a jelenleg Svédországban élő, kolozsvári származású népszerű zeneszerző és énekes Játszszuk el újra című lemezének bemutatásán vehetett részt, amely válogatás az utóbbi évtized legsikeresebb dalaiból, és rejteget néhány új szerzeményt is.

A népszerű énekes tehetsége már nagyon fiatal korban megmutatkozott, hisz alig volt tízéves, amikor felvételt nyert a kolozsvári opera magyar és román gyermekkórusába. Itt kezdődött énekesi pályája többnyire klasszikus zenei vonulaton. Következett a zeneakadémia és az 1970-ben Temesváron szervezett országos táncdalfesztivál, melynek megnyerése igazi áttörést jelentett a művész karrierjében. A könnyűzene lett az ő pályája, mely az elmúlt évtizedekben Európától Ausztráliáig és az Egyesült Államokig ívelt, nem feledve az otthont, Erdélyt, a felvidéki és vajdasági magyarságot sem.

Tamás Gábor mostani koncertkörútja jubileumi, hiszen a népszerű énekes éppen húsz éve tért
vissza az erdélyi színpadokra. Célja olyan helyszínekre is eljutni, ahova más énekesek nem. Feladatának érzi, hogy dalai által nemcsak éneket, szívet melengető dallamokat szórjon szerteszét, hanem a magyar kultúrát is. Erdély, a szülőföld közönsége mindig a legkedvesebb számára legyen az nagyváros vagy kicsiny falu lakója.

„Visszatérni és erdélyi közönségnek énekelni mindig megtiszteltetés. A szülőföld nemcsak egy állandó jellegű honvágyat jelent, hanem egy pótolhatatlan erőforrást” – vallja az énekes.

A székelyhídi koncerten művész és közönség együtt énekelte az örökérvényű dalokat, néhol megkönnyezve azok érzelmi telítettséggel bíró szöveg- és dallamvilágát.

tomi gabi

Kétségtelen, hogy Tamás Gábor a könnyűzenei élet kiemelkedő egyénisége, művészi teljesítményével, élettapasztalatával dalain keresztül az összmagyarság szívéig hatol, nem számít, hogy nemzetünk egyénje tömbben, szórványban vagy éppen emigráltan éli mindennapjait.

Állva ünnepelte a közönség

Állva ünnepelte a közönség

A székelyhídi koncertet követően mindenki személyesen találkozhatott Tamás Gáborral, aki szívesen dedikálta hanghordozóit, naptárait, és egy-egy közös fotó erejéig mindenkire szakított időt.


Írta: Fekete Katalin