Városunkban turnézott a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum

Székelyhídon kezdte meg a 2023-as erdélyi turnéját a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum. Március 13-án két előadást is tartottak a Szabó Ódzsa Városi Színházban a szép számban megjelent, főként diákokból álló közönség előtt.  Míg tavalyi turnéjuk során a gyermekek a rocklegendákkal ismerkedhettek meg, addig idén a popzene került terítékre a zenetörténeti előadással egybekötött koncerten. Az előadásokon résztvevők Ray Charlestól az afroamerikai soul- és popzenén át ismerhették meg a zene fejlődését a legismertebb magyar előadókig. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából a székelyhídi koncert Petőfi Sándor Nemzeti dalának közös eléneklésével zárult.

A különleges zeneoktatási misszió 2012-ben indult útjára és azóta is járja a Kárpát-medencét, hogy az általános és középiskolás gyermekekkel megismertesse a nemzetközi és hazai könnyűzene fejlődését. Ugyanakkor céljuk felhívni a következő generációk tagjainak a figyelmét a zenetanulás és a minőségi zenehallgatás fontosságára. Az elmúlt tíz évben több mint 90 ezer gyermek vehetett részt az interaktív koncerteken nemcsak Magyarországon, hanem a határ ezen oldalán is. Idén a tavaszi erdélyi turné tizenöt napja során tizenkét helyszínen 22 előadással készülnek a művészek.

Bordás József dobművész, a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum vezetője úgy nyilatkozott, a Nemzeti Kulturális Alap és az RMDSZ azért támogatja ezt az erdélyi turnét, hogy az erdélyi magyaroknak, és ezen belül a székelyhídi gyermekeknek is legyen meg a zenei kultúrájuk, valamint nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a magyar könnyűzenei kultúrát megmutassák ebben a térségben is a fiatal korosztálynak.

Baricz Gergő énekes – aki évek óta csatlakozott a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrumhoz – úgy látja, hogy ennek a produkciónak az alkotóelemeit tekintve a zene és a háttérinformációk ismertetése alakítják az egész műsort. Viszont egy harmadik nagyon fontos alkotóeleme a közönség is, amely a korosztályokat tekintve elég különleges. Szerinte ugyanis kérdéses, mennyire találkozhattak ezekkel a műfajokkal, amelyeket megpróbálnak bemutatni nekik. „Pontosan ez a célja a műsornak: olyan alkotásokat ismertessen meg a fiatalokkal, amelyek elvezettek odáig, hogy olyan zenéket hallhassanak, amelyek a mai napig mennek a rádióban. Ezáltal a mostani zenei szférát is jobban meg tudják érteni, amennyiben van némi rálátásuk arra, hogy mi vezetett el idáig” – nyilatkozta az énekes.


Írta: Ér hangja