Véget értek a nyár perzselő kánikulai napjai, s helyükre lassan-lassan bekopogtat az ezerszínű érmelléki ősz. S, ha már ezen a szőlőtermesztésről híres tájegységen élünk ebben az időszakban illik ellátogatnunk a hagyományos szüreti mulatságokba. Ezt tettük a szeptember utolsó szombatján, amikor Jeremiás Éva szervezésében és az érköbölkúti fiatalok főszereplésével indult el a környék szüreti báljainak sora. A bálokra való készülődés és az általuk nyújtott élmény amellett, hogy ápolja és élteti a település hagyományát összetartja a fiatalságot s, közösségfejlesztő erőként hat.

A viseletbe öltözött fiatalok fáradtságot nem kímélve, saját hagyományaikhoz híven három település (Érköbölkút, Érolaszi és Hegyközszentmiklós) utcáit muzsikaszó kíséretében énekelve, táncolva járták végig, így hívogatva a falvak lakosságát az esti mulatságba. Mindhárom település utcáin előadták jól begyakorolt szüreti táncaikat, melyet mindenütt nagy szeretettel várt, s hálásan díjazott az utcára sereglő lakosság.

A fiatalok Hegyközszentmiklóson járva nem hagyták ki a termálfürdőt sem, ahol a turisták a nótaszó hallatára fürdőköpenyt, törölközőt magukra kapva siettek a bejárat elé, hogy részesei lehessenek ennek a szép hagyománynak. Olyan is volt, aki táncra perdült, s együtt énekelt a felvonulókkal.

Hegyközszentmiklós központjában táncolnak az érköbölkúti fiatalok

Mivel Érköbölkúton az új kultúrotthon jelen pillanatban újjáépítés, felújítás alatt áll, az egész napos hívogatás után a régi lakodalmas teremben rendezték meg az esti mulatságot. A szépen feldíszített bálterembe érkeztek is a táncolni, szórakozni vágyók, akik már a kora esti órákban táncparkettet nem kímélve ropták.
A lányok meglepetéstánccal is készültek a bálozók számára, melyet pontban éjfélkor adtak elő. A teljes csapat pedig a jelenlévők tiszteletére ekkor mutatta be utoljára az idei szüreti koreográfiát, melyet követően a hegyközszentmiklósi Qoolio Band muzsikájára hajnal hasadtáig rophatták a táncot az idei első szüreti bál résztvevői.


Írta: Fekete Katalin