A létavértesi megmérettetésre Bihar megyéből is érkeztek nevezések

„A magyar néphagyomány a pálinkát szíverősítőnek tartja. Az elmúlt évtizedben több mint száz kutatás igazolta, hogy a népi gyógyászat nem téved: nemcsak a vörösbor, hanem a tömény italok, a pálinkák is védik a szívet – de csak mértékkel fogyasztva!”– tudtuk meg dr. Vajda Mária Kis magyar pálinkatörténet című előadásából, március 12-én a szomszédos létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény nemzeti napján. Az idén ötödik alkalommal megrendezett, közel egész napos rendezvény újból többféle programmal erősítette a magyar szíveket, illetve megpróbálta a március 15-i ünnepet egy picit közelebb hozni a mai rohanó emberekhez. A nemzeti nap (nem hiába) legnépszerűbb programpontja már délelőtt kezdetét vette, amikor is megérkezett az V. Létavértesi Pálinkaverseny zsűrije (Gönczi Károly elnök, Muhari Zoltán, Orosz Attila, Preku Gyula, Simon László, Zilai Zoltán). Akiknek a nap folyamán nem is tudom, hogy irigylésre méltó dolguk volt, vagy inkább nehéz dolguk, hiszen 57 féle „tüzes vizet” kellett megkóstolniuk és értékelniük.

A környékbeli településekről, természetesen Létavértesről, Kokadról, Székelyhídról, Bihardiószegről, Csokalyról, de a méltán híres Panyoláról is érkeztek pálinkanevezések. A délután folyamán Lovassy György 2009-ben kidolgozott 20 pontos magyarpálinka-bírálati rendszer alapján arany-, ezüst-, bronzminősítéseket hét kategóriában hirdettek, ahol 25 aranyminősítés talált gazdára. Gönczi Károly, a zsűri elnöke nagyon pozitívan nyilatkozott az idei pálinkanevezések minőségéről és további párlatok főzésére biztatta a jelenlévőket.

3

A székelyhídi nevezők közül Karancsi Béla köszméte-, Hasznosi Sándor törköly-, Hegedűs István kajszibarack-pálinkája kapott aranyminősítést, de nem volt hiány ezüstminősítő oklevélből sem, hiszen Csuka József alma- és kajszbarack-pálinkájával, Czapp Árpád őszibarack-pálinkájával érdemelte ki. Míg Nagy Botond birs- és kajszibarack-pálinkával, Béres Csaba eper-, Kokovai László körtepálinkával bronzminősítést szerzett. Gratulálunk nekik.

5

A pálinkaversennyel egyidőben zajlott a IV. Létavértesi Házikalács- és Kolbászverseny, melyre idén rekordszámú nevező közül első helyezett lett a hegyközszentmiklósi Oláh Anikó virágformájú, omlós kalácsa, illetve különdíjban részesült Kokovai László finom sertéskolbásza.

A délután folyamán a kisebbeknek is kedveztek a szervezők, hisz kézműves-foglalkozáson vehettek részt, ahol Pappné Győri Tünde óvodapedagógus vezetésével egy különleges, a huszárok ruhájáról ismeretes technikával, zsinórozással készíthettek csákót, pártát, képeslapot.

1

A rendezvény ünnepi vacsorával zárult a vértesi református egyházközség szeretetházának ebédlőjében Piros, fehér, zöld című forradalmi műsorral léptek fel a létavértesi Villongó Táncegyüttes tagjai, szavaltak az Irinyi Általános Iskola tanulói, Ki teszik a szűrét címmel jelenetet láthattuk az Aranyos Komédiákok diákszínjátszó csoport előadásában, valamint zenélt a Huza-Vona Banda.

7


Írta: Kővári Emese