Létavértesen vendégeskedtek városunk kultúrájának képviselői

Április 16-án pénteken szervezték meg az Érmelléki Szomszédolás második fordulóját, amikor Székelyhíd  kulturális csoportjai mutatkozhattak be Létavértes városában. A Búzavirág népdalkör, valamint a Székelyhídi Férfikórus előadásával gazdagított rendezvényen többek között az érdeklődők megismerkedhettek Gavrucza Tibor tiszteletes, képzőművész az Álmom az Érmellék című kiállításával és Sóki Béla Érmellék 100 híressége című könyvével. A rendezvény háziasszonya, Dutkáné Papp Katalin, a Létavértesi Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatónője köszöntötte a jelenlévőket.

 

 

Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere örömét fejezte ki, hogy ezúttal városa, mint házigazda fogadhatta Székelyhíd kulturális csoportjait. Beszédében hangsúlyozta a magyar kultúra megőrzésének fontosságát és a szomszédok közötti barátság fenntartásának szükségességét.

Elsőként a székelyhídi Búzavirág népdalkör mutatkozott be, elődava az ez alkalomra összeállított népdalcsokrokat. A jókedvű, vidám énekszó kellően megalapozta a hangulatot, melyet a közönség tapssal jutalmazott. A Búzavirág népdalkör összeállításában helyet kapott Mészáros Zsófia szólóénekes is, aki gyönyörű csángó dalokkal örvendeztette meg a közönséget.  Gavrucza Tibor tiszteletes, a Bihar Megyei Tanács kulturális bizottságának elnöke, képzőművész az Álmom az Érmellék című kiállításával már több alkalommal is bemutatkozott az anyaországban, a létavértesi tárlatnyitót az Érmelléki Szomszédolás égisze alatt tartották meg. A festményeket Tarczy Péter író, szerkesztő méltatta, a tárlatnyitón elhangzottak Számadó Ernő érmelléki költő versei.
A Székelyhídi Férfikórustól a már megszokott magasztos, tiszteletteljes előadásmód, a magyar lelket melengető összeállítás felemelő érzést tolmácsolt a jelenlévők számára.

 

 

 

 

 

A székelyhídiak bemutatkozása egy könyvbemutatóval zárult. Sóki Béla Érmellék 100 híressége című könyvének ismertetőjét Erdei Ferenc pedagógus tartotta, kiemelve az Érmellék fontosságát, nagyságát, értékeit és nagyjait. A bemutatón elhangzottak a székelyhídi születésű Bélteky László költeményei, majd a szerző Sóki Béla világított rá néhány érdekességre, a könyv összeállításakor végzett kutatómunka rejtelmeire, kiemelve a Létavérteshez kapcsolható hírességeket. A rendezvényen jelen volt Székelyhíd alpolgármestere, Csuka József is. A szomszédolás jó  hangulatú közös vacsorával zárult.

 

 

Fekete Evetke