A Székelyhíd–Létavértes határátkelőhely nyitvatartási programjának teljes napra történő meghosszabbításáról tárgyalt a Bihar és a Hajdú-Bihar Megyei Tanács képviselete. Az augusztus 13-i bihardiószegi megbeszélésre a határ mindkét oldalán található településekről érkeztek az ötletet támogató résztvevők.

Meghosszabbított programot kérvényeztek Bihar és Hajdú-Bihar megye több határ közeli településének támogatásával a helyi vezetők, akik elfogadhatatlannak tartják azt, hogy a Létavértes–Székelyhíd határátkelőhely nem biztosít napi huszonnégy órás átkelési lehetőséget. A két megye együttélésében szorosak a gazdasági, turisztikai és családi kapcsolatok, ezért Hajdú-Bihar és Bihar megye lakosai jelezték ilyen irányú kérésüket településeik polgármesterei felé, és ezen kéréseknek tesznek eleget az elöljárók, akik egy hivatalos kérvény formájában továbbították ezt a megfelelő minisztériumok felé.

A kérvényt Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat elnöke és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke jegyezte magyar, illetve román nyelven, egyrészt Magyarország kormánya részére, Pintér Sándor miniszterelnök-helyettesnek és belügyminiszternek, másrészt Románia kormánya számára, Carmen Dan belügyminiszternek címezve.

A kérvényezők megfogalmazták, hogy a Létavértes–Székelyhíd határátkelőhellyel kapcsolatban két problémát kell sürgősen megoldani: egyrészt a határátkelő nyitva tartásának módosítását a mostani 6–22 óra (Magyarország esetében), illetve 7–23 óra (Románia esetében) közötti programról 0–24 órára, másrészt pedig lehetővé kell tenni 60+1 fő kapacitású, illetve kisebb személyszállító autóbuszok átkelését, mivel jelenleg ez csupán 16+1 fő kapacitású kisbuszok számára lehetséges.

A kezdeményezés ötletgazdája, Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere megkérdezésünkre elmondta, hogy a határátlépéshez Létavértes a legrövidebb út, azonban jelenleg számos akadály tartja vissza a forgalmat. „Ha Debrecenbe szeretne moziba menni egy család, akkor tíz, illetve tizenegy óra után már nem tudnak hazajönni, mert a határ zárva van, csupán egy 80 kilométeres (Érmihályfalva irányában) vagy egy 100 kilométeres (Nagyvárad felé) kerülőúttal tehetik ezt meg, ami a mai modern időkben felfoghatatlan, jóllehet a forgalom Létavértesen sem kisebb, tehát jogos igényekről van szó. A nagybuszok átkelésének akadályozása szintén csak visszaveti a turizmust” – magyarázta az elöljáró.

Mados Attila az elmondottakhoz hozzátette, hogy ha a kérvény pozitív elbírálásban részesül, elképzelései szerint tematikus napokkal is lehetne majd az Érmellékre (Ottományba, Székelyhídra, Gálospetribe) csábítani például a hajdúszoboszlói fürdővendégeket, akik ily módon meglátogathatnák a környék látványosságait.

A kérvény elbírálása és a rá adott válasz kézbesítése egy hosszabb folyamat része, az ügy érdekében a következő három héten belül aláírásgyűjtésbe kezdenek a határ mindkét oldalán, illetve Debrecentől is érkezik majd egy támogató levél.

 

Szamos Mariann


Írta: Ér hangja